Julia (svar)

hejhej! jag har en liten fråga igen.. Vi skulle ju gå på bio, men han ringde och sa att han inte hade nå pengar så jag fick väl acceptera det (men jag blev väääldigt ledsen), men han sa att han var jätte ledsen för att han verkligen ville, men jag kan inte tro på han något mer. Det känns som att han har ljugit för mig med allt han har sagt till mig, tror du att han ljuger eller talar sanning med allt han har sagt till mig (dvs, att han verkligen är ledsen osv) ? och ska jag säga till han hur jag känner, hur ledsen jag blev osv?



Hej Julia!
Det verkar som att det är mycket negativt med denna kille, eftersom att dina brev oftast har något dåligt i sig. Om denna kille talar sanning, så är det så att du måste respektera att han inte har några pengar. Varför måste ni just gå på bio? Ni kan ju göra något annat som är helt gratis :) Det är väldigt bra om du pratar med honom. Säg att du blir ledsen. Berätta för honom EXAKT hur du känner. Accepterar han inte det, så är det inte mening att det ska bli något mellan er.

Amanda (svar)

Hur vet jag att jag är kär?

Jag har träffat en kille på skolan, och jag tycker att han är jätte snäll. Jag typ drömmer om honom, men hur vet jag att jag är kär?



Hej Amanda!
Om man är kär eller ej, är det bara man själv som vet. Det kan ta väldigt lång tid innan man vet riktigt säkert att man är kär. Om du lär känna denna kille väldigt bra, kanske du har en chans att bli kär i honom. Du skriver att du drömmer om honom, vilket är ett tecken på att det kanske finns en förälskelse? :) Förälskelse, är det som man känner innan man blir kär. Kanske du är förälskad eller rent ut sagt, KÄR! Kärlek är när du känner att du verkligen gillar en person mer än kompis. När du är riktigt kär, så tror jag att du känner det!

MVH // Puberteten

( Nu är det Lördag den 31 januari! Då puberteten lovade att komma tillbaka! )

Kära läsare.

Ursäkta för uppdateringen.



Bloggen kommer inte att uppdateras mera förns på lördag.

Så återgå till att läsa lördag 31 januari 2009!

Julia (svar)

Hejsan, det är jag (tjejen som gillar den där killen, men jag säger mitt riktiga namn nu eftersom det blir så jobbigt att förklara varje gång att det är jag)igen ;)
Jag och killen ska ju gå på bio, men jag är så himla nervös, det är ju bara 3 dagar kvar! Och jag känner på mig att jag kommer att skämma ut mig när vi är där, så jag är jätte rädd! Vad ska jag göra för att inte vara så rädd? :(


Hej igen Julia!
vad kul att ni ska träffas och att du än en gång frågar Puberteten. Angående ditt biobesök har du absolut inget att skämmas för, jag menar han skulle väl inte slösa pengar och tid om han inte gick med en tjej han gillade? Nej såklart inte, var dig själv och umgås med honom som du gör med dina kompisar. Fast släng in en liten flörtigare replik bara. Mycket komplimanger, men det får inte bli överdirvet. Hoppas allt löser sig! Lycka till Julia!

Kille som är 15 år (svar)

Om man slickar en tjej och hon får fontänorgasm, kan det vara farligt på nåt sätt att svälja det eller så?



Det är inte farligt att svälja den kvinnliga utlösningsvätskan som kommer. Den består mestadels av socker.

Jimmy (svar)

Jag har för trång förhud. Jag kan med nöd och näppe dra förhuden över ollonet när jag inte har stånd och när jag har stånd så kan jag inte alls dra förhuden över ollonet. Jag har hört att det går att vidga förhuden genom en lätt operation och det är om den jag skulle vilja ställa ett par frågor: 1, Hur går en sådan operation till, blir man helt nedsövd liggandes på ett bord eller får man en enkel bedövning och doktorn skär till? 2: Vart ska jag vända mig om jag vill bli undersökt så jag kan genomgå en sådan här operation? 3: Måste föräldrar blandas in i detta eller kan man göra det utan att de kontaktas om man är under 18? 4: Om jag bestämmer mig för att vänta med en sådan operation tills jag fyllt 18, kan det beslutet påverka min hälsa negativt?



När det gäller för trång förhud så är detta ett vanligt problem för många män och det är vanligtvis också något som man relativt enkelt kan åtgärda. Det går inte i detta forum att undersöka dig så det går inte svara på hur just du skall göra men det finns lite olika alternativ som kan vara aktuella, dels så kan det hjälpa med en salva som man kan smörja på eller kanske man får göra en liten operation, vilket man gör på sjukhuset. Vad som krävs för dig kan bara undersökande läkare svara på till exempel på ungdomsmottagningen. Går du till ungdomsmottagningen är detta gratis.

Att använda salvan gör inte ont och skulle man behöva operera så får man självklart bedövning. Om det skulle behövas en operation så görs detta troligen i lokalbedövning och du blir inte sövd och får gå hem samma dag. Går du till en ungdomsmottagning behöver du inte berätta för dina föräldrar men skulle det bli operation så är de ansvariga för dig och det kan kännas bättre att berätta. Detta är inte något ovanligt problem så berättar du för dina föräldrar så visar du snarare en mognad att du kan lösa problem själv. Har du besvär så vänta inte med att gå till en mottagning.

Lycka till / Puberteten.

Yeygirl (svar)

För någon månader sedan hade jag oskyddat oralsex med en kille. Det vill säga, jag sög av honom. Jag undrar om man kan bli smittad av några könssjukdomar på det sättet? Vilka symtom kan uppkomma i munnen? Jag har fått knottror i bakre delen av munnen och i svalget. Det känns också lite strävt när jag sväljer. Vad kan det vara?



Om killen du sög av hade klamydia eller gonorré, och du svalde hans sperma, kan du ha fått någon av dessa sjukdomar i halsen. Men det du beskriver kan också vara symtom på någon annan halsinfektion. Man måste ta en odling i halsen för att få veta vad det är. Kondylom virus kan man också få i svalget även om det är ovanligt, Har du fortfarande besvär bör du söka läkare.

Hiv kan också smitta från penis till mun, dock inte med de symtom som du beskriver.


Mvh / Puberteten.

''Trånga tjejen! '' (svar)

Hej Puberteten! Jag och min kille skulle ha sex men han fick inte in den!? Är jag för trång eller kan det bero på att jag var nervös och inte riktigt upphetsad? Jag tycker att detta är riktigt pinsamt och jag har inte vågat försöka igen. Kan jag få några råd?



Det finns ingen kvinna som är för trång. För att slidan är mycket töjbar både på bredden och längden. Tänk på att det är där ett barn ska kunna komma ut. Och en penis är mindre än ett barn, eller hur? Så det behöver du inte oroa dig för! :) Det kan vara så att mödomshinnan är lite tjockare och svår att forcera första gången. Men jag tror att den troligaste förklaringen av att ha inte kom in i dig är att du inte var tillräckligt upphetsad, precis som du sa. För om man inte är det blir det inte den fukt som som behövs i slemhinnan så att denna lättare tänjer sig. Nästa gång du provar, använd gärna glidmedel tillsammans med kondom så tror jag säkert att det går lättare. Sen kan du också prova att med din partner ha ett långare förspel så att du hinner bli riktigt våt!

Kram, puberteten.

Bellastyp (svar)

hejhej puberteten! rolig blogg! jag undrar om jag är normal fast att jag fick mens när jag var 10 år. mina kompisar fick när de var mellan 12-13. nu är jag 12 år och har regelbunden mens.



Hejhej ''Bellastyp''. Vad kul att du gillar bloggen!
Du är helt normal även fast du fick mens när du var 10 år. Vissa får sin mens tidigare, andra sin senare. Allt är helt normalt!

MVH // Puberteten.

a.a (svar)

Många säger att de varit med om att en kondom har spruckit. Vad beror det på och kan man göra något för att det inte ska hända?



Om man använder och förvara kondomen rätt är det ovanligt att den går sönder. Att en kondom spricker kan bero på många olika saker men om du följer råden nedan så är risken liten att kondomen spricker nästa gång:

1. Förvara kondomen i rumstemperatur och utsätt den inte för tryck eller gnidning. Förvarar du den i byxan eller plånboken måste du byta ut den ofta.
2. När du ska sätta på kondomen måste du vara extra försiktig så att du inte rispar den med t ex naglar eller ringar. Dra tillbaka förhuden och rulla ut kondomen en liten bit. Tryck ut luften från behållaren på toppen innan du rullar ut resten av kondomen. Rulla hela vägen till penisroten.
3. Det är viktigt att kondomen inte utsätts för mycket friktion under samlaget. En kondom kan t ex lätt spricka om tjejen inte är tillräckligt våt. Vid anala samlag måste man alltid tillsätta extra glidmedel.

Detta händer vid puberteten.

 Bilden föreställer pojkars pubertetsutveckling 

Läs och lär! 

Å.O (svar)

Jag drabbas från och till av klåda i underlivet. Det har pågått under några år men har mildrats något det senaste året. Närmast klitoris har jag små små vita prickar och vid samlag (friktion) brukar klådan göra sig tillkänna. Jag har varit till gynekolog 2 gånger i början när jag hade problem, men det enda han tog prov på var svamp. Jag är orolig för att det är något annat.



Klåda orsakas ofta av att man är torr. Om du inte smörjer in ditt underliv redan så är det något du kan börja göra för att se om det hjälper. Det är bra att använda oparfymerad salva eller olja morgon och kväll. Extra viktigt är det om man är sexuellt aktiv med samlag eftersom det blir slitage på slidmynning och slidväggar.

Om du använder kondom så måste du dock undvika oljebaserade krämer i samband med samlag eftersom det kan försvaga kondomen. De små vita prickarna låter som het vanliga talgproducerande körtlar, som finns helt naturligt i underlivet. Du slutar med att skriva att du är orolig för att det kan vara något annat. Är du orolig för någon sexuellt överförbar infektion så bör du begära att få testa dig.
Hoppas svaret hjälper dig!

MVH // PUBERTETEN

Puberteten.

Puberteten är en period som alla barn går igenom. Det kan vara en förvirrande tid.

Kroppen och utseendet förändras. Barnet kan känna sig klumpigt och osäkert innan det hunnit vänja sig vid sin nya kropp. På ett sätt känner barnet sig kanske mer vuxet, men emellanåt vill det bara vara barn och inte tänka så mycket på det nya.

De flesta kommer in i puberteten när de är 13 till 14 år men en del kan börja få pubertetstecken tidigare, vissa redan vid åtta till tio år. Om föräldrarna hade en tidig pubertet är det troligt att barnet också får det. Även om du som förälder vill ha kvar ditt lilla barn så länge som möjligt är det viktigt att du uppmärksammar tidiga pubertetstecken och gör ditt bästa för att hjälpa barnet igenom denna förvirrande period.


Anonym igen (svar)

hejsan, jag ännu en gång ;) haha, asså tjejen som gillar den där killen.
Han sa till mig idag att han kanske inte kunde gå på bion för att han inte hade några pengar, men han sa att han verkligen ville och att han verkligen inte ljuger om det. Ska jag tro på han eller säger han bara så för att slippa gå på bion med mig? :'(



Hejhejhej!
Vad roligt att du verkar läsa denna blogg så ofta! Verkligen! Men över till din fråga:
Nu får du faktiskt gå och prata med honom, igen! Fråga honom vad han vill med dig och om han vill vara mer en kompis. Sen kan jag omöjligt svara på om han ljuger eller inte om att han inte kan gå på bio med dig. Vi får hoppas att han talar sanning! Prata också med honom och säg vad du känner för honom, och berätta hur du kände när han sa att han inte kunde gå på bio med dig. Då får du själv höra vad han har att säga.

Puberteten finns här och det är bara att slänga in en kommentar, LYCKA TILL TJEJEN!

Oorolig kille (svar)

Jag och min flickvän har försökt att ha sex flera gånger, men det funkar inte! Trots att hon är fuktig så får hon jätteont när jag kommer in i henne. Jag har legat stilla inne i henne i hopp om att smärtan ska försvinna men det har inte hjälpt utan vi har varit tvungna att avbryta. Någon dag efteråt har hon dessutom börjat blöda. Hur ska vi göra för att det inte ska göra så ont och varför gör det så ont? Är hon nervös och spänner sig och vad kan vi göra år det? Är det nån ställning som är bra att använda? Varför blöder hon? Hon är visserligen oskuld, men det borde väl inte komma flera dagar efteråt?



Precis som du säger ska det inte göra ont, eller alls vara obehagligt, att ha sex oavsett om det handlar om samlag (eller annan sexuell aktivitet). Ibland kan en tillfällig smärta göra att det uppstår en ond cirkel, så att det blir en spänning vid slidöppningen vilket i sin tur orsakar ny smärta och så vidare. Därför är det mycket viktigt att ni tar det lugnt och inte provar att ha samlag förrän din tjej verkligen känner sig beredd på detta och själv verkligen vill. Det finns massor av spännande saker ni kan göra med och för varandra medan ni lär känna varandra sexuellt! Eftersom ni prövat flera gånger och det fortfarande gör ont tycker jag att din flickvän ska gå till barnmorska eller gynekolog för att göra en gynundersökning för att kolla upp vad det kan vara som gör ont.

Det kan hända att det blöder några dagar efter första samlaget, eller att det börjar blöda lite igen om en tjej provar att ha samlag igen några dagar efteråt. Den lilla kransen av hudflikar strax innanför slidöppningen ("mödomshinnan") kan hos enstaka tjejer vara lite extra stram och då kan det även blöda när de tänjs ut.

Ett bra sätt att prova ha samlag på är att hon sitter ovanpå dig. På det sättet styr hon själv över vad som händer medan du är mera passiv. I många fall kan detta underlätta. Men för att det ska bli så skönt som möjligt handlar det hela tiden om ett samspel, om att vilja, att känna var gränserna går för vad man själv vill göra. Läs också inlägget nedan!

Ta det lugnt och prova er fram.

Tjejen med ont (svar)

Jag har träffat en kille som jag gillar och tänder på, men när han ska tränga in så gör det ont. Jag är väldigt tänd på honom, och våt, så det är inte det. Känns som att jag spänner mig och har försökt att slappna av men till ingen nytta. Är jag för trång? Jag har haft sex innan och inte haft detta problem. Storleken på hans snopp är normal så jag vet inte varför det gör ont. Jag vill att detta ska funka för jag gillar sex och jag gillar killen. Visst, det pirrar inte så mycket i magen med denna kille, men jag tänder på honom och tycker om honom. Vad ska jag göra? Finns det något man kan göra?



Det är svårt att veta vad som är anledningen till att det gör ont då han tränger in. Det kan vara en infektion som kan ger dig besvär, är det kanske fel ställningen ni använder, har du/ni hamnat i en ond cirkel med tankar och funderingar som påverkar?

Du är knappast för trång, slidan är elastisk och anpassar sig efter vad som förs in. Tänk på att ett barn ska kunna födas! Prova att sitta ovanpå honom, använda extra glidmedel eller kanske enbart ha "smeksex" utan krav på samlag under en period och bli tillfredställd via stimulering av klitoris. Det är viktigt att du känner dig avslappnad, så att tankarna inte är fokuserade på problem utan följer din lust.

Hilda (svar)

Jag svettas mycket under armarna. Det går inte en dag utan att jag har svettfläckar på tröjan. Jag tycker det är jättejobbigt. Jag kan inte ha på mig de kläder jag vill. Vanlig deodorant funkar inte. Vad ska jag göra?
 

Det är vanligt i tonåren, i samband med pubertets/könsutveckling, att man svettas mera rikligt än annars. Detta kan vara besvärande för den som drabbas. Du kan fråga på Apoteket om de fortfarande säljer aluminiomklorid. Det är ett effektivt medel att använda vid besvärande svettningar. Puberteten har hört från många att de fungerar, så håll tummarna på att det finns kvar. Finns inte detta preparat kvar längre kan kanske apotekspersonalen rekommendera något annat. Det finns deodoranter som är mer effektiva än andra. ''Rinnande'' deodorander kan orsaka mer svettfäckar. Använd därför en torrare sort.

MVH // Puberteten.

AARR (svar)

Jag undrar om testiklarna ändrar storlek?



Testiklarna växer i puberteten. Sedan ändrar de sig inte i storlek. Däremot kan pungen (alltså säcken runt testiklarna) ändra i storlek. Är det kallt drar den ihop sig, är det varmare så liksom "hänger" den mer. Det beror på att spermier tillverkas i 34 grader, och måste alltså ha det svalare än kroppens 37 grader. Därför finns testiklarna i en pung som liksom är lite utanför kroppen.

MVH // Puberteten

Kille 14 (svar)

Jag är en kille på 14 år. Min snopp har inte börjat växa än, men det har kommit lite hår på den. Jag har runkat någon gång, men jag får aldrig utlösning, varför?



Du är i början av puberteten och alla kroppsliga förändringar i puberteten händer inte på samma gång. Det är alltså normalt att du fått lite hår på snoppen men ännu inte någon utlösning. Kom ihåg att män/killar kan fortsätta att växa änd tills de är runt 18 år!

MVH  // Puberteten.

Elin (svar igen)

Då frågar jag igen.. Vilka är ni och hur gamla är ni?

Hej igen Elin! Det finns en anledning till att Puberteten ej satt ut några namn, jag hoppas att du kan förstå varför.
Till din andra fråga kan jag bara säga att Puberteten är gammal nog. :) Tack för frågorna!

Fredrik (svar)

Ifall man har ont i urinröret, kan det vara något som går över av sig självt eller måste man göra något? Jag känner av det lite hela tiden och när jag kissar eller får utlösning svider det ännu mer.



Ont i urinröret är, för män, oftast inte något som går över av sig själv. Om du haft oskyddat samlag kan det bero på att du smittats av klamydia eller gonorré. Om du inte haft ett oskyddat samlag kan det vara en urinvägsinfektion, som också behöver behandlas. Beställ tid på en ungdomsmottagning eller en hud- och könsmottagning för undersökning. Lycka till Fredrik! Och kom ihåg, att det är väldigt många män som har detta besvär.

MVH / Puberteten. 

Anonym igen!! (svar)

hejsan, det är jag igen! hehe. Jag och killen och tjejen har pratat nu och vi hade bara missförstått varandra, så jag och killen ska på bio! Men jag är så blyg så hur ska jag fixa det?



Vad skönt att höra att det bara var ett missförstånd!
Att ni ska på bio är ju jätte mysigt, men visst är det lite pinsamt att gå med någon som man gillar! Det bästa är att du försöker vara lugn. Stressa inte upp dig, då blir allt bara värre! Att vara blyg är ganska svårt att bota. Men man kan ju alltid dölja den. Om du piffar till dig extra snyggt så blir ditt självförtroende på topp, och det är därför lättare att vara utåtriktad! Sedan tycker inte jag att verkar som att du är så blyg, med tanke på att du har vågat tagit tag i saken (att prata med killen och tjejen), det kan jag ärligt säga till dig att det inte finns många som skulle våga det. Om du klarade det är puberteten säker på att du kommer klara av att gå på bio med honom. Det handlar bara om vad man har för inställning!

Ha det så bra på bion!

Elin (svar)

Vem/vilka är det som håller i den här bloggen? Hur gammal är du/ni? Var får ni frågorna ifrån? Och är ni utbildade inom ämnet eller kör ni bara på? :)



Puberteten är väl vetande med svaren på alla frågor, tillsammans med djupa källor. Självklart hittar vi inte på någonting och svarar 100% ärligt. Frågorna kommer alltså från bloggens läsare.

Ella (svar)

Vad är en penisring för något och vad har man den till? Erektionspump? Vad är det? Är den som en vagina?



En penisring är som en ring som träs på vid roten på penis. Den hjälper till att hålla ståndet längre, om man har problem med detta.

En erektionspump är inte som en vagina. En erektionspump består av ett rör i vilket man stoppar in penis. Sen pumpar man ur all luft ur röret. I och med att luften i röret försvinner så sväller penisen. Det är alltså också ett hjälpmedel för att kunna få stånd. En del använder även erektionspumpar för att penisen ska se större ut.


Nu vet du det, MVH / puberteten.

Lillsnopp (svar)

Jag är en kille på 13 år som har problem. Jag har en jätteliten snopp och jag har ännu inte fått någon utlösning. Kan jag göra något för att bli vuxen fortare?



Eftersom att du är så ung så utvecklas din kropp fortfarande. Du är bara i början av puberteten. Du kan inte skynda på utvecklingen på något sätt.

Vad gäller utlösningen är är det inte säkert att du har startat att producera spermier än, vanligen kommer detta igång innan man är 14-15 år. Om de inte kommit till dess så kan du vända dig till en ungdomsmottagning. När det gäller storleken så växer du fortfarande och hur stor penis du får när du är fullväxt går inte svara på. Den kan växa fram till man är i 18-årsåldern.


Kram // Puberteten.

Anonym (svar igen)

hej, det är jag igen, tjejen som gillar den där killen som är 17 år ;).
Ja har ett nytt problem.. Killen, han är kompis med en tjej i min klass, som jag också är kompis med.
Men jag och han hade bestämt att vi skulle gå och se bio, men han hade sagt till min kompis, att han inte kommer att göra det. För hon är avensjuk på mig. Men jag frågade honom på msn idag om han ville gå på bio med mej, och då sa han att han verkligen ville. Och jag vet inte vad jag ska tro nu, jag är jätte ledsen för jag vet inte om han bara spelar med mig.. jag hoppas verkligen att jag får svar.




Hej tjejen. Vad kul att du vågar fråga igen!
Puberteten tycker att du ska ta ett riktigt snack med den här killen. Fråga varför han gör som han gör och berätta vad du känner! När killar håller på såhär är det ett bra tecken på att dom känner sig osäkra. Du verkar våga ta tag i saker, och jag tror definitivt att du har mod till detta. Prata också med din kompis, kanske ni kan samlas alla tre? Bara som vänner :) Om du undrar något mer, släng in en kommentar!

MVH // Puberteten.

Tjejen utan bröst (svar)

Jag är en tjej på 16 år som har ett problem. Jag har nämligen inga bröst alls. Jag har normal kropp förövrigt och jag fick mens när jag var 12. Jag vet att man utvecklas olika men tycker det är konstigt eftersom att alla i min familj plus farmor och mormor har stora bröst. Jag läste i Stora familjeläkarboken att om man inte utvecklat bröst när man är 16 så ska man kontakta läkare. Vad ska jag göra? Finns det något hormonpiller eller liknande som jag kan ta? Gud vad jag skulle känna mig lugn om ni svarade! KRAMAR



Pubertetsutvecklingen är mycket olika från individ till individ och det kan också vara så att de kroppsliga förändringarna kommer i lite olika takt. Inget som du skriver tyder på några kroppsliga fel. Något hormonpiller finns inte heller som generell behandling.

Beställ en tid hos en gynekolog eller hos en ungdomsläkare för att prata igenom din situation. Dels kan ni då diskutera din kroppsliga utveckling (du får hjälp av en kunnig person som undersöker dina bröst), hur dina menstruationer kommer och hur din kropp fungerar. Dels kan ni diskutera din uppfattning om dig själv. Tillsammans med din läkare kan du komma fram till något som gör att din situation känns lättare.


Självklart svarar vi på din fråga! Kram på dig, och lycka till!

BisexuellaTjejen? (svar)

Hur vet jag om jag är bisexuell? Jag har fantasier, och tycker tjejer har sexigare kropp än killar.



Om man är bisexuell eller inte kan man bara själv komma fram till. Ibland kan det ta ett tag och många samtal med andra innnan man kommer underfund med hur man känner och vad man vill. En del tjejer fantiserar om andra tjejer men vet att det bara handlar om fantasier - att de i verkligheten blir kära i och vill ha sex med killar. Då kan de kalla sig heterosexuella eller kanske bisexuella för att fantasierna är vikiga i sexualiteten. Hos andra tjejer kan det vara så att fantasierna talar om vad man känner och vill göra i verkligheten, att de visar på att man är bi-, eller homosexuell. Du skriver inte hur gammal du är. Men det kan ta väldigt lång tid innan man är säker på att man är bisexuell/homosexuell. Huvudsaken är att du följer ditt hjärta.


Tjejen på K (svar)

Jag är kär i en kille som vet om att jag gillar honom. Han brukar ringa mig på nätterna och då pratar vi en stund. Men när jag frågar honom om han gillar mig så säger han att han inte gör det. Om han ringer mig bryr han sig inte då? Han och hans kompis brukar skicka sms till mig ibland. Men en gång så stod det att jag skulle fara åt helvete. Tycker du att jag ska ringa honom och fråga vad han menar? Tror du att jag har en chans på honom? Jag kan varken sova eller koncentrera mig, så det vore bra om ni kunnde hjälpa mig med detta!



Att du är förälskad och inte är säker på om känslorna faktiskt är besvarade innebär att du åker hiss upp och ner i din känslor. Du är den enda som kan bestämma hur länge du är beredd på att utsätta dig för detta, till priset av att du inte kan sova eller koncentrera dig. Du får be om ett svar som du tror dig lita på och utifrån detta bestämma fortsättningen. Ni kan sannolikt inte fortsätta så här, eftersom det inte leder till något positivt för någon av er. Ingen vet egentligen vad den andre tycker och om ni kan tänka er att vara tillsammans.
  Ett hjärta, // från puberteten.

tjej som är 14 år (svar)

hejsan, de är en kille i min klass. och jag gillar honom jätte mycket! han och jag brukar prata ganska ofta och han är jätte snäll. en dag när jag stog utanför min gympa sal så drog han mig till toaletten. jag trodde att han bara ville prata, men vi gjorde mer en så. vi hade sex! nu efteråt ångrar jag mig, men inte då, jag ville. nu lossas han att inte veta att jag finns, och han säger inte ens hej. vad ska jag göra?

Vilket misstag, du måste verkligen ha blivit missförstod. Om Puberteten var i din situation, skulle man försöka att skämma ut honom, kanske gå fram med någon kaxig replik .. som verkligen får honom att verkligen blomma upp!
Det du genomlider just nu är verkligen ett jätte stort problem, och det verkar som om att han inte vill ha något med dig att göra nu.. Hemskt av killar som uttnyttjat en på det sättet.

Ni andra läsare, vad skulle ni ha gjort. Detta är som sagt en väldigt svår situation!

Louise (svar)

Hej! Jag har mens och är 11 år tror du att jag kan andvända tampong?

Hejsan Lousie, självklart kan du använda tampong! Puberteten tycker själv att tampongen är det absoluta valet.
Men kom ihåg att byta regelbundet, och läs tampongfoldern som finns i tampongförpackningen innan användning.

Lycka till // mvh PUBERTETEN.


Analsamlag.

Om man är intresserad av att testa analsamlag är det alltid bra att skaffa sig lite kunskap först, eftersom det innebär mera omsorg än vid vaginala samlag.



Det är viktigt att ta god tid på sig när man har analsamlag, gärna vidga analöppningen först med ett par fingrar innan man slutligen har samlag. Det är även viktigt att använda kondom, dels av hygieniska skäl men även av smittskydds skäl. Dessutom ska man använda extra glidmedel, eftersom att detta inte finns lika rikligt i ändtarmen. Kom ihåg att inte penetrera ändtarm och sen vagina utan att byta kondom eller rengöra penis/dildo, detta kan annars leda till en underlivsinfektion. Analsex behöver inte nödvändigtvis innebära analsamlag, det vill säga penetration. Det kan vara stimulering med ett finger eller två, eller så kallad "rimming", vilket innebär att man slickar sin partner runt ändtarmen.

KOM IHÅG!

Gör inget som du inte trivs med! Du ska känna dig redo, och alla behöver inte ha analsamlag. Det är absolut inget måste!

Bedrövligt...

Visste ni att finnar ökar risken för ungdomar att ta självmord?
Detta är verkligen bedrövligt , att det ska behöva vara så..
Måste man verkligen se ut som en barbiedocka för att bli kallad vacker?
För den yngre generationens skull så måste utseende fixeringen verkligen förändras!
Jag tror att det skulle förändra mycket om alla Catwalkmodeller och Fotomodeller
blev större, vanligare och såg mer mänskliga ut skulle nog speciellt ungdomar tycka att de såg mer 'Okej ut' så att säga.
Eller vad tycker ni?


Vad hände med brösten, höfterna och rumpan?
Killar är detta verkligen det ni söker hos en tjej, angående utseendet?


// Puberteten.

Betty. (svar)

Nu är det dags fär ännu en fråga.

Hejsan Puberteten!

Jag har en fråga! Det går en kille i klassen brevid mig som jag är intreserad av, men jag vet inte hur jag ska få kontakten.. Kan ni ge några tips? Är det en bra idé att börja i samma teatergrupp som honom, för jag gillar nämligen teater. TACKSAM FÖR ERAT SVAR! Kram // Betty

Hej Betty, om du gillar teater så blir det jättebra om du börjar i samma grupp! För om det visar sig att ni också har samma intressen blir det hela mycket trevligare, sedan är det ju bara att hitta några bra tillfällen att klämma in någon kommentar som t.ex Vet du när nästa genrep är? Som senare utvecklas till mera personliga frågor kanske (:
Kör tjejen! / Puberteten.

Fortsätt med frågorna alla kära läsare.

Andersss (svar)

En dag efter jag hade haft sex med en tjej så kliade det på penisen. Huden flagnade och började ramla av både på ollonet och på toppen av förhuden. Jag fick massor av flensost. Det tog fyra veckor innan problemet försvann. Nu när vi haft sex igen så hände samma sak igen. Jag har prövat att tvätta mig med enbart ljummet vatten, utan tvål, men jag vet inte om det hjälper. Problemet verkar vara direkt kopplat till att jag har sex med henne. Kan det vara så att vissa könsorgan inte "passar" med varandra?



När det gäller klåda och fjällning på penis så kan detta vara en irritation av något slag som ofta försvinner av sig själv, precis som du upplevt. Irritationen kan uppkomma av olika orsaker. Allt från kontekten med din partner till att du tvättar sig för mycket med tvål under förhuden.

Fortsätt att tvätta med endast ljummet vatten, gnugga rent med tummen. Tvål är starkt och irriterar ofta slemhinnorna. Tvätta även av penis med ljummet vatten efter samlag så att du tvättar bort eventuellt slidsekretet, även glidmedel och kondomer (som ofta är behandlade med glidmedel) kan irritera. Skulle inte detta hjälpa så kan du få hjälp på en läkarmottagning eller ungdomsottagning.

Har ni haft oskyddat samlag och om ni inte är testade för könssjukdomar så bör ni testa er båda två, då till exempel klamydia kan ge lite diffusa besvär!


Anonym (svar) mens.

Hej. Min mens började när jag var elva. Nu är jag fjorton. Den kommer väldigt sällan, och det kan gå upp till tre månader utan mens. Är det här normalt, och vad borde jag göra om det inte är det?



Hejsan ''Anonym''! 

Att din mens inte kommer ofta kan bero på om du till exempel är stressad. Om du vet att du är stressad måste du tänka på vad som gör dig stressad och vad som kan göra så att du inte blir mer stressad. Om det inte hjälper och din mens fortfarande kommer sällan, så tycker jag att du ska gå till ungdomsmottagningen/barnmorskan så att du där kan kolla varför det blir så. Där frågar dom ju också saker som inte du skriver i brevet som man måste veta. Hoppas svaret hjälpte!

Kram // Puberteten.

9 åring (svar)

Hejhej, 9 Åring.

- vad är det vita i mina trosor?



Det som befinner sig i dina trosor är Flytningar och det är helt normalt!
Det brukar komma två år (eller mer) före din mens kommer.
Jag tycker att du borde be din lärare i skolan om att få ha tjejsnack.
Det hade jag i din ålder där fick tjejer fråga alla möjliga frågor, och såklart var inga killar närvarande! (:
Ha det bra // Puberteten.

Många frågor om mens.

Ska jag tvätta mig mer eller mindre under mensen?


Oftast räcker det med att tvätta sig en gång om dagen. Använd en mild tvål eller olja, till exempel ACO intim tvål eller ACO intim tvättolja. Duscha aldrig upp i slidan, då kan du förstöra kroppens naturliga skydd mot skadliga bakterier.

Kan man bada?


Du kan bada under mensen, men just under mensen ändras miljön i underlivet och du blir något mer mottaglig för infektioner.

Vad är normalt?
Egentligen finns det inte något som heter normal mens. En del har mens i tre dagar, andra i åtta dagar. Och några blöder lite, andra mycket. De flesta får sin första mens i 12-13-årsåldern, men det händer att mensen kommer redan vid 10 eller först vid 17 år.

Hur lång tid ska det vara mellan mensen?


Menscykeln, det vill säga tiden mellan första dagen av mensen till första dagen i nästa, brukar vara cirka 28 dagar - lika lång tid som det tar för månen att gå ett varv kring jorden. Men variationer från 21 till 35 dagar räknas som normalt. Det är också vanligt att mensen är lite oregelbunden de första åren.

Varför ändrar mensen färg?
Blodet har olika färg i början och slutet av mensen. Det kan både vara brunfärgat och lite tjärliknande. Det här beror på att blodet inte "rinner" ut i slidan lika fort när man blöder mindre. Då hinner blodet mörkna och binda ihop sig innan det kommer ut.

Känns det på lukten om man har mens?


Mensvätskan har sin egen speciella lukt, men knappast så kraftig att andra märker att du har mens. Om du ändå är orolig, byt mensskydd lite oftare.

Mens vid fel tidpunkt?


Ibland kan man få småblödningar innan det är dags för mens. Detta brukar bero på att hormonhalterna tillfälligt sjunker, som i sin tur leder till att en liten del av livmoderslemhinnan stöts ut. Små mellanblödningar är också vanligt om man precis börjat med p-piller, minipiller eller spiral. Sådana problem brukar dock försvinna efter några månader och fordrar sällan behandling. Orsaken kan också vara en infektion som överförts sexuellt, cellförändringar på livmodertappen eller myom. Kontakta din läkare om du är det minsta osäker.

Kan man skjuta upp mensen?


Om du väntar mens vid olämplig tidpunkt, om du till exempel ska åka på semester eller ställa upp i VM i simning, går det att skjuta upp mensen. Med hjälp av extra hormon lurar man slemhinnan i livmodern att stanna kvar lite längre. Fråga din läkare eller gynekolog om hur det går till.

Kille (svar)

Kille skriver:

Jag är oskuld. Men jag och min flickvän har bestämt oss för att göra "det" när hon kommer hem från en resa om en månad. Jag har tänkt mycket på det här och undrar vad man gör av den använda, "klibbiga" kondomen efteråt?


Svar till ''Kille'':

Vad bra att ni har bestämt er för att skydda varandra med kondom under samlaget, det visar att ni är rädda om varandra. Det vanligaste och bästa sättet är att du försiktigt drar av kondomen från penisen, knyter ihop den och slänger den i papperskorgen. Släng den inte i toalettstolen. Kondomen kan orsaka stopp i rören. Sen finns det också pinsamma saker som kan hända när man spolar ner kondomen, till exempel att kondomen åker tillbaka och flyter upp igen. Hoppas att du är nöjd med ditt svar, och att ni får en bra ''första gång''!

MVH PUBERTETEN.

Missad kommentar. (Jenny)

Vi ber om ursäkt!
Jag tror att vi här på puberteten har missat en kommentar av Jenny, så här står det:
Hej!
Jag är 18 år och fick mens när jag var 11 år. Fram till för ungefär ett halvår sedan har jag inte haft några som helst problem med mensen. Nu däremot får jag otroligt ont i magen flera dagar innan mensen kommer, och när den väl kommit, stannar den enbart i några timmar. Jag känner på mig att det inte är så det ska vara. Mensen brukar ju stanna åtminstånde i en dag, men för mig är det bara någon timme. Borde jag söka vård?

Hej Jenny!
Ursäkta om vi inte har sett din kommentar, men bättre sent än aldrig. Såhär är det, normalt har kvinnor mens mellan 4-6 dagar. Visst kan det variera! Så om mensen hoppar över bara en gång är det inget onormalt. Men i ditt fall, så verkar det som att du först får kraftig mensvärk och sen kommer mensen. Att den enbart stannar i någon timme, tror jag inte är bra, eftersom att du verkar ha haft normal mens innan. När mensen ändras från månad till månad ska man nog söka upp barnmorskan eller gå till ungdomsmottagningen. Och det där med mensvärk, har du provat att ta recept fria läkemedel? Om inte de hjälper när du har ont i nedre delen av magen (mensvärk), så bör du söka vård för det. Så om jag svarar i en sammanfattning; Du bör gå och söka vård, och lyssna vad de har att säga, de kommer kanske fråga frågor, som man måste veta som inte står i det brev du har skrivit till oss. Kram på dig, och lycka till!  // MVH Puberteten.

Mannen där nere.


Så här ser mannen ut, intressant! Se och lär.

Anonym (svar)

tack så jätte mycket! jag ska försöka att satsa tror jag, men jag tänker inte ha sex med han är iaf. Jag är oskuld, men jag tänker vänta tills jag känner mig redo. Det där hjälpte mycket ska du veta! TACKTACKTACK! <3

Så bra, vi här på puberteten håller tummarna för dig och din vän, än så länge vän iaf? :) Det är bra att du ska vänta tills du känner att du är redo, det borde alla göra! :)
Kram på dig, och dina ord värmer! LYCKA TILL!

Undrande:

Undrande:
I helgen hade jag samlag med en kille. Jag har haft klåda i underlivet sedan dess. Kan jag ha smittats av någon könssjukdom trots att vi hade kondom under hela samlaget? Sen vill jag bara säga att eran blogg är jätte bra, och jag uppskattar den. Det är lätt att bara skriva en fråga här, istället för att skriva till någon tidning om mina problem. TACK puberteten.


SVAR:
Hej ''Undrande''. Vad roligt att du gillar våran blogg. Den skapades för att hjälpa ungdomar. Plus att vi tror att annat folk lär sig av att läsa om allt som har med puberteten att göra. Desutom är det roligt och intressant att läsa om puberteten. Över till din fråga:


Nej, du behöver inte vara orolig för någon sjukdom om du använde kondom och om den inte gick sönder. Du får hålla koll och se om klådan försvinner, gör den inte det får du göra en kontroll hos barnmorskan.

Klåda kan ibland vara tecken på irritation i slemhinnorna eller en svampinfektion. Det är bra om du under en tid undviker att använda tvål när du tvättar ditt kön. Använd istället bara ljummet vatten och smörj med oparfymerad barnolja.


MVG / PUBERTETEN.

Så ser kvinnor ut.


Många kanske inte vet hur det ser ut i kvinnans nedre del och vad allt är. Vi tänkte förklara vissa ord. Ändtarmen är den tarm där vårat bajs åker ut. Slidan är där vi har samlag.


Flickan som börjar på ''O'' (svar)

Flickan som börjar på ''O'':
Jag undrar bara om det är sant att det är farligt att ha stringtrosor? En tjej i min klass sa att man kunde få problem med njurarna, är det sant?



SVAR:

Nej, du kan inte få problem med njurarna på grund av att du använder stingtrosor.

Däremot kan det för vissa tjejer bli ett problem med svamp och klåda eftersom stingtrosor sitter väldigt nära huden. Underlivet behöver luft, och tajta kläder runt underlivet kan orsaka svamp. Tajta kläder gör så att det inte blir så mycket plats för den luft som könet behöver. Använder man även tajta byxor så blir det ännu trängre. Många använder dessutom trosskydd mot flytningarna, vilket fungerar som ett våtvärmande omslag och det är inte bra. Om du vill använda stingtrosor så är det bra om du kan sova naken utan trosor så att ditt underliv får "lufta" på natten.

Anonym (svar) penis.

Nu har vi fått yttligare en fråga! Det känns bra att det är många som vågar ställa frågor, och vi hoppas på att vi hjälper så många som möjligt!  Hoppas också att ni blir nöjd med era svar!

Nu är det så att en anynom frågade puberteten:
Hur känns det att ha en snopp i sig?

Svar:
Hejhej!
Din fråga är inte riktigt lätt att svara på. Hur det känns, beror på hur stor slida eller hur stor penis partnern har. Därför är det väldigt olika från person till person.
                                                                       // Puberteten.


Anonym (svar)

- kan man ställa frågor här eller? för jag har en fråga!
Jag pratar med en killa på gymnasiumet som är 17 år och jag är 13 år. Men ja, vi pratar ganska mycket och sånt. Han är jättesnäll och världens bästa, och jag gillar honom mer än en kompis. Ja, till saken, vi brukar prata på msn, och jag och min kompis hade ett vad, om jag skulle pussa den killen så skulle jag få pengar av hon ;). fast hon trodde inte att jag skulle göra det. Men jag sa det till han och han sa att haan kunde hjälpa mig. Så efter skolan så gick vi och pussades (haha, låter konstigt men jaja.) och han gjorde det som på ett sätt som är typ romantiskt eller vad maan ska kalla det ;). Jag tror nästan att han gillar mig.. Och det skulle ju vara kul, men jag vvill veta om han gör det?!
Han vet om att jag gillar han och sånt.. men jag vet inte vad jag ska göra nu! Ska jag satsa eller inte?
hoppas att jag får svar.

Det hela låter som en rolig relation, men jag är tveksam över era åldrar. Han får lagligt ha sex, men det får inte du.. men det är ju såklart inget som ska komma ivägen. Det ända som kan sägas egentligen är att jag tycker helt klart att du ska satsa! Fråga honom bara, jag tror att han säkert väntar på att Du ska ta steget. Det är faktum väldigt vanligt bland killar som kanske också känner sig osäkra när det börjar väcka känslor.
Så Anonym, satsa! Säg vad du tycker/tänker om honom.. och blir det inte som tänkt då var det inte menat att bli!
Var uppmärksam på att inte förlora din oskuld (om du är det) till någon som kanske uttnytjar dig!
Lycka till kära du! // MVH Puberteten.

Fortsätt med alla frågorna!


MIA (Svar)

Jag är fundersam. Sedan en vecka tillbaka har jag haft bruna flytningar. Jag vet inte vad det beror på och vill veta vad det är. Jag har inga andra problem. Jag har ett fast förhållande sedan ett år tillbaka och har bara haft sex med min pojkvän. Jag tycker att det är pinsamt att fråga skolsköterskan eller någon annan, och jag hittade denna sida, tacksam för svar, puberteten! :) // MIA


Du skriver inte om du äter p-piller? Ibland kan mensen börja som en brun flytning eller om du äter p-piller kan mensen vara mycket liten endast som en brunaktig flytning. Kommer detta inte i anslutning till mensen det vill säga precis före eller efter mens kan du gå till din ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning för kontroll eftersom brunaktiga flytningar kan vara ett tecken på något besvär i underlivet som kan kräva behandling.

// Puberteten.

ANONYM KILLE (Svar)

''ANONYM KILLE'' kommenterar:

Jag har läst i tidningar och allt för att leta efter vad som är fel på min penis. Men jag tycker inte att någon av dem passar in på mina besvär. Jag har några sorts knottror eller utslag på penisen. Jag har inte haft sex förut (inte oralt heller). Vad kan det vara?

SVAR:

Det du har hittat på din penis är troligen talgkörtlar, små upphöjningar i huden som är fyllda med något ljust (talg). De syns tydligare när man har stånd. De kan också finnas på pungen.

Talgkörtlar har vi överallt på huden, de producerar talg (fett) för att hålla huden mjuk och smidig. De syns på penis och på pungen eftersom huden där är så tunn. Detta är alltså helt normalt.

// Puberteten.

13 årig tjej (Svar)

1. kan man ha sex innan man har haft mens?
2. hur känns det att ha en snopp i munnen?
3. när man runkar någon ska snoppen vara slak eller hård då?
4. kan man ha sex när snoppen inte står rakt upp?
5. måste man vara rakad när man ska ha sex?
6. när anser ni att man är mogen för sex?
Hejsan ''tettonårigatjejen''.

Såhär är det:
1. Ja, man kan ha sex även fast att man inte fått sin mens.
2. Det känns olika på grund av hur penisen är formad.
3. Det är såklart skönare för killen om penisen är i uppätt tillstånd.
4. Nej det kan man inte.
5. Nej, du behöver inte vara rakad eftersom alla har olika smak.
6. Det är lag på att man ska vara 15 och då kallas man byx myndig. Men om du känner dig redo, så är det du som avgör.
Men runt femton år är en lagom ålder, men det är helt upp till dig själv. Sålänge det är Du som bestämmer, du ska aldrig bli övertalad eller tvingad på ett eller annat sätt!
Hoppas frågorna hjälpte så gott det gick, och fortsätt ställa frågor! :)

Ordet onani.

Onani är egentligen en beteckning för avbrutet samlag, och kommer från bibelfiguren Onan. Han skulle hjälpa sin döde brors fru att bli med barn, så att brorsan skulle få en arvinge. Men när det väl var dags valde Onan att spilla sin säd i joden istället för i kvinnan, vilket så klart inte resulterade i någon graviditet. Onan hade listigt räknat ut att det var han själv som skulle ärva sin bros tillgångar om det inte blev något barn. Men tji fick han, Gud straffade Onan och hans själviska handling med döden.

Visste du att...:

År 1873 dog en kvinna som hette Annika Snopp. Men sorgligt nog så dog efternamnet med henne.. Och Mick Jagger har försäkrat sin penis på 12.5 miljoner kronor, helt sjukt?

Och för er killar: Visste ni att sperman lämnar penisen med snitthastigheten 40 kilometer i timmen.

Och på alla män är penisen i genomsnitt 15 centimeter lång när killen har stånd. Men endast 1 procent av alla killar har en penis som är längre än 23 centimeter vid stånd. Per natt får killar i genomsnitt stånd 9 gånger per natt.

Och sist men mest intressant: 96 PROCENT AV ALLA SVENSKA MÄN ONANERAR!

BUSTED.   

Ska du söka vård?

Mensstruationen kommer igång under puberteten. Flickor föds med cirka 400 000 ägganlag i äggstockarna. Någon gång under puberteten börjar äggen mogna och den första ägglossningen sker. Två veckor senare kommer första menstruationen. Kvinnor får sedan mens ungefär en gång i månaden fram till klimakteriet.  Klimakteriet kallas det när kvinnor börjar bli äldre och slutar att få sin mens.

Vanligtvis har kvinnor mens en gång i månaden och den varar i ungefär fyra till fem dagar. Men det varierar, både mellan gångerna och mellan olika kvinnor. Om du är stressad eller orolig kan mensen dröja eller hoppa över en månad eller fler. Ofta känns det som det kommer floder med blod, men mängden per menstillfälle är ungefär tre matskedar.

TIPS!
Om du märker att mensen hoppar över någon månad eller dagar. Tänk på denna text ^. Alltså, stressen kan göra att mensen hoppar över. Ta då och tänk på vad som gör dig stressad och vad som kan göra så att du blir lugnare. Stress är inte något som är bra och kan biverka på andra saker en mensen.

Om detta stämmer in på dig, kanske du ska ta och SÖKA VÅRD! :

  • Vid nytillkomna rikliga mensblödningar.
  • Om läkemedel inte hjälper mot mensvärk.
  • Om menstruationerna blir mer smärtsamma och/eller förändras på annat sätt.
  • Om mensen uteblir flera gånger.


Undrar du något? Släng in en kommentar och fråga.

Vi här på puberteten märker att det är väldigt få som kommenterar om man tänker på hur många det är som läser. Så alla ni som läser, är det verkligen ingenting ni undrar? Det tror vi... Så varför inte KOMMENTERA!


Svar på frågan:

Hejsan ''Anonym''. Jo, såhär är det. Det vanligaste problemet brukar vara att man försöker trycka tampongen rätt upp, fast man egentligen ska föra den mer bakåt och uppåt(snett uppåt). Det är lättast att prova att använda tampong när man blöder som mest, då glider tampongen lättare in. Prova också först med den minsta storleken, mini. Lycka till!Jag rekomenderar o.b! Det är inte farligt, men du får inte byta för sällan. Byt när den är full.

NÅGOT NI MÅSTE VETA!

Nu är det så att ni måste veta en sak om denna blogg. Jo, det är så att alla kan faktiskt kommentera frågor, och fråga något som dom tillexempel har problem med. Då svarar vi och stöttar. Till exempel:

Postat av:  Melonen.
Hejsan, jag undrar om man mister oskulden om man använder tampong?

Postat av: PUBERTETEN, svar till melonen.
Hej ''Melonen''. Nej man mister inte oskulden om man använder tampong.

Alla kan alltså vara anonyma. Ingen behöver tycka att det är pinsamt att fråga saker. Det kan också vara frågor som till exempel ni vill fråga vad puberteten tycker.

KOM IHÅG! ATT VARA ANONYM ÄR INGEN FARA, INGEN VET VEM DU ÄR DÅ OCH DU BEHÖVER INTE SKÄMMAS FÖR DINA FRÅGOR!

Lindra mensvärken

Varför har kvinnor mensvärk? När dom inte tycker att det är kul. Vissa kvinnor måste till och med stanna hemma från skolan/jobbet. Det är verkligen en dålig sak, tycker PUBERTETEN. Här har ni några tips som kan göra så att din mensvärk blir betydligt bättre, och försvinner fortare.

*  Värktabletter med naproxen, ibuprofen eller dikolfunak.
*  Värmedyna på magen.
*  Ligga med uppdragna ben.
*  Promenader i lugn takt.

Mensbesvär kan yttra sig på olika sätt. När blödningen sätter igång är det vanligt att man får ont i magen, man kan känna sig trött och illamående.

Om du går ner lite, så kan du läsa lite om PMS.


PMS

Hejhej,  tänkte ge er alla ett tips som är från än vännina.
Det pekar nog mer till de utan penis, nämligen kvinnor..
PMS = Premenstrual Syndrom. Alla kvinnor vet nog om denna ting.
Vänninan brukar få völdigt dåligt humör, dåligt tålamod & blir väldigt frustrerad när hennes mens är på väg.
Men hon har ett eget knep. Hon brukar då ta en promenad ENSAM till en affär 5 km bort, för att då köpa en eller flera toblerone. Det hjälper väldigt drastiskt menar hon.
Ett plus är aatt hon efter sin toblerone (och promenaden) blir mer sugen på samlag.
Har ni kvinnliga läsare något eget knep? HÖR AV ER!

Test: Basiron

 Pris: 99:-
Nu tänkte vi testa Basiron. Man applicerar krämen i ansiktet, 1 till 2 gånger per dag. Undvik kontakt med ögon, mun, näsborrar och slemhinnor. Vi här på puberteten tror att  denna produkt funkar väldigt bra! Du hittar den på apoteket.

Göm din acne.

Det har blivit prat om acne på senaste tiden. Vi tänkte rekommendera att täcka din acne.    Applicera först ett täckstift över din acne. De flesta acne är röda och det är därför bra att täcka med en hudfärgad produkt. Välj helst en ljusare produkt en vad din hudfärg är. 

När du har applicerad täckstiftet över acnen så drar vi igång med foundation. Använd en svamp. Blöt din svamp i kallt vatten och krama ur den så gott det går!  He sedan din foundation över hela ansiktet med hjälp av svampen. TIPS! He först en klick foundation ovanpå din hand och ta sedan en bit av klicken på svampen. Sedan är det bara att börja!


Tänk på att täckstiftet ska vara ljusare en din foundation.

MVH / puberteten.


Ett utnämnade!

Hej igen, Skulle påminna er alla om att kommentera designen. Självklart är den inte klar än.
Men det kommer, säg vad ni tycker!
Vill också påpeka att här har alla rätt att kommentera därför så kommer det inte sättas någon Kommentarspärr!
Dvs, att ägaren/ägarna måste godkänna kommentarena innan publicering.
Så nu är det bara att kommentera på! Hoppas ni gillar det!

Icke-myt!

Hej kära läsare!

Nu i början av bloggen är det intressant att veta vilka sorts läsare vi har,
och vi kommer att strömma in med olika tips och bra psykologiska svar till alla er som behöver lätta era hjärtan!


Jag tänkte redan ge er alla ett svar på en väldigt vanlig myt.
Såhär är det, många ungdomar i dagens generation drabbas av acne.
Många säger att man får finnar (acne) av den goda och sockersöta chokladen! Men det är dessvärre en hederlig myt.
Ju större kakao halt chokladen har ju nyttigar blir den.
I chokladen finns dock ett ämne som skulle kunna framkalla Acne.
Men det är verkligen inte vanligt. Choklad ger dig inte finnar. Stekt mat ger dig inte heller finnar, men om du har ätit en strips tallrik se till att inte ha dina feta fingrar i ansiktet då.
För tänk på att inte feta ner ditt ansikte med fett o.s.v.
Tvätta händerna innan tvättning i ansiktet och klämning av black heads !
(de svarta prickarna i ansiktet är grunder till finnar.)

Vilken är er favorit choklad? :)

/ Med vänliga hälsningar.

PUBERTETEN

HEJSAN

Ingen blogg som denna, pubertetsbloggen. Allt från hårväxt till pms. Kanske lite om vardagen, eller fashiontips...ibland!

RSS 2.0