Många frågor om mens.

Ska jag tvätta mig mer eller mindre under mensen?


Oftast räcker det med att tvätta sig en gång om dagen. Använd en mild tvål eller olja, till exempel ACO intim tvål eller ACO intim tvättolja. Duscha aldrig upp i slidan, då kan du förstöra kroppens naturliga skydd mot skadliga bakterier.

Kan man bada?


Du kan bada under mensen, men just under mensen ändras miljön i underlivet och du blir något mer mottaglig för infektioner.

Vad är normalt?
Egentligen finns det inte något som heter normal mens. En del har mens i tre dagar, andra i åtta dagar. Och några blöder lite, andra mycket. De flesta får sin första mens i 12-13-årsåldern, men det händer att mensen kommer redan vid 10 eller först vid 17 år.

Hur lång tid ska det vara mellan mensen?


Menscykeln, det vill säga tiden mellan första dagen av mensen till första dagen i nästa, brukar vara cirka 28 dagar - lika lång tid som det tar för månen att gå ett varv kring jorden. Men variationer från 21 till 35 dagar räknas som normalt. Det är också vanligt att mensen är lite oregelbunden de första åren.

Varför ändrar mensen färg?
Blodet har olika färg i början och slutet av mensen. Det kan både vara brunfärgat och lite tjärliknande. Det här beror på att blodet inte "rinner" ut i slidan lika fort när man blöder mindre. Då hinner blodet mörkna och binda ihop sig innan det kommer ut.

Känns det på lukten om man har mens?


Mensvätskan har sin egen speciella lukt, men knappast så kraftig att andra märker att du har mens. Om du ändå är orolig, byt mensskydd lite oftare.

Mens vid fel tidpunkt?


Ibland kan man få småblödningar innan det är dags för mens. Detta brukar bero på att hormonhalterna tillfälligt sjunker, som i sin tur leder till att en liten del av livmoderslemhinnan stöts ut. Små mellanblödningar är också vanligt om man precis börjat med p-piller, minipiller eller spiral. Sådana problem brukar dock försvinna efter några månader och fordrar sällan behandling. Orsaken kan också vara en infektion som överförts sexuellt, cellförändringar på livmodertappen eller myom. Kontakta din läkare om du är det minsta osäker.

Kan man skjuta upp mensen?


Om du väntar mens vid olämplig tidpunkt, om du till exempel ska åka på semester eller ställa upp i VM i simning, går det att skjuta upp mensen. Med hjälp av extra hormon lurar man slemhinnan i livmodern att stanna kvar lite längre. Fråga din läkare eller gynekolog om hur det går till.

Kommentarer
Postat av: Tjejen Bella!!!!!!!!!!!!

varför är ni så braaaaa????

ni skriver om allt, och ni svarar på alla frågor!

vem gillar inte att läsa om mens och sex och sånt? ALLA

2009-01-15 @ 15:53:46
Postat av: Amanda

Gör inte reklam i min blogg tack!

2009-01-15 @ 16:01:46
URL: http://amanddaj.blogg.se/
Postat av: Amanda

Läsa min blogg.. eller vad menade du? :)

2009-01-15 @ 19:51:52
URL: http://amanddaj.blogg.se/
Postat av: 9 åring.

vad är det vita i mina trosor?

2009-01-15 @ 21:11:08
Postat av: FEBB

ASBRA JU! Men om ni vill ha fler läsare tänk på att ha en lockande design!

2009-01-18 @ 19:01:04
URL: http://febb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0