Kom ihåg kära läsare.

Kom ihåg kära läsare!

Utan ERA kommentarer blir det inga nya inlägg!

FRÅGA PÅ!

MVH / Puberteten.


En snabb Update.

Ursäkta denna hemska uppdateringen, men nu är datorn ny och lagad!
/ kramar Puberteten

tjejen (svar)

hejsan! Jag och min pojkvän har varit tillsammans i ungefär 1 månad nu, lite mer än en månad. Men det enda vi gör är att se på film när vi är med varandra! Vi gör inget mer nästan. Kan du ge oss några tips på vad man kan göra när vi är med varandra?
Och jo, han vill ha sex, men inte jag, och han försöker varje gång vi är med varandra, asså försöker få mig att vi ska ha sex, men jag får säga ifrån och sånt... Varför vill han bara ha det?
Han är 15 och jag är 13. Hoppas att du svarar!
Ni kanske ska börja umgås tillsammans med era egna kompisar, alltså att han är med dig och dina vänner. Samtidigt som du gör likadant. Ni kan ju alltid spela kort, kill&tjej poker är alltid uppskattat!
Det skulle nog vara lättast om ni helt enkelt umgicks med ederas kompisar! Angående sex så gör du helt rätt till att säga ifrån, är du inte redo ska du inte göra det heller! Nu vet ju inte puberteten om han fortfarande är oskuld isåfall, är han nog bara nyfiken och vill helt enkelt prova på något nytt! Din pojkvän är ju trots allt byxmyndig. Ha sex när du är redo! / kramar puberteten


MiaMaria (svar)

Hej!
MiaMaria heter jag, jag vet konstigt namn men blame my parents.
Jag och min pojkvän har varit tillsammans i 3 månader nu, vi har inte haft sex än och jag undrar..
Är det konstigt första gången?
Hur är det egentligen? gör det ont? Är det pinsamt? Är man kära?
Förklara detaljerat!
Hejdå


Hej MiaMaria! Vad kul att du ställer frågor. Om du är tillräckligt upphetsad och förälskade i din pojkvän kommer inte din första gång att göra speciellt ont. Slappna av och njut, för att om du spänner dig och blir nervös gör det ont. Det är absolut inte pinsamt att ha sex, det är ju super naturligt :) ! Angående om ni är kära kan ju inte puberteten svara på.. 
Tack för frågorna ! kram.

Anders (svar)

Jag har inte haft sex med någon ännu, men jag tänkte att jag skulle ha några kondomer som säkerhet. Man vet ju aldrig... Har ni några tips om var jag kan få tag på kondomer utan att det känns så pinsamt?De är nog lite olika vad man tycker är pinsamt, och de flesta upplever nog kondomköpet som lite pinsamt de första gångerna. Det brukar dock gå lättare och lättare.

Många ungdomar tycker det känns bra att hämta/köpa kondomer på ungdomsmottagningen. De som jobbar där har full tystnadsplikt och jobbar med detta varje dag, vilket gör att de tänker överhuvudtaget inte alls på när någon kommer för att hämta kondomer. Dessutom så brukar de vara mycket billigare där, eller till och med gratis. Andra tycker det känns bra att handla kondomer på Apoteket.

Ellen (svar)

Jag har anorexi och äter mycket lite. Jag äter dessutom minipiller och har ingen mens. Min fråga är om det finns något sätt att testa om den uteblivna mensen beror på pillrerna eller på ätstörningarna? Jag är livrädd för att inte kunna få barn i framtiden. Jag är inte supersmal, men har gått ner i vikt rätt mycket.Det finns samband med att ätstörningar påverkar fettlagret som i sin tur påverkar de hormon som styr mensen. Alltså kan det finnas anledning att misstänka att din uteblivna mens har mer att göra med att du äter dåligt/felaktigt, än att dina mini-piller påverkar det.

Vänd dig till din barnmorskan för att få hjälp. Du kan exempelvis kontakta en ungdomsmottagning eller en kvinnoklinik, där finns det troligtvis också en kurator som kanske kan hjälpa dig att bryta mönstret med att äta felaktigt. Det går att återställa mensen så oroa dig inte för mycket för din förmåga att få barn i framtiden.


Lycka till tjejen! Hoppas allt löser sig till rätta!

Tjejgänget (svar)

Vi var några stycken som satt och diskuterade häromkvällen och kom in på frågan om sterilisering. En av tjejerna påstod att om en kvinna steriliserar sej så får hon inte mens längre. Är det så?Nej, så är det inte. När en kvinna steriliseras kommer äggen inte ner i livmodern, men menstruationscykeln påverkas inte. Steriliserade kvinnor har alltså mens.

Mona (svar)

Jag och min pojkvän har hamnat i en period med bara en massa "bekvämlighetssex". Jag tycker det är lite tråkigt. Jag skulle vilja prova något nytt, kanske sexleksaker eller någon annat. Men samtidigt känns det som att det blir löjligt. Det blir för uttänkt och tillgjort känns det som. Jag vet att det absolut inte behöver vara så så men... Om man har leksaker och andra sexiga saker med i sängen så förväntar man sig så mycket på något vis. Då måste sexet bli så himla spännande och nytt. Man får liksom för höga förväntningar. Jag undrar hur man kan piffa upp sexlivet utan att det ska bli för stor grej av det hela?Visst kan man piffa upp sitt sexliv, med lekar och experiment, utan att det behöver vara förknippat med krav och prestation. Om man går in med ett lekfullt sinne och ser vad leksakerna kan ge för stimulering så kan man få trevliga stunder.

Att titta på filmer, erotik eller porr (vad man föredrar), att titta på andra och känna lusten väckas, brukar kunna ge en liten kick och kan inspirera. Att planera en "kärlekskväll" med mat, dryck, uppvaktning, sexiga underkläder och att ladda mentalt med tanken på att förföra kan också stimulera.

Att göra något nytt kan också vara att ha sex när man inte förväntar sig det. På platser eller på tidpunkter som man vanligtvis inte har sex. Det kan också kännas stimulerande att byta roller och växla mellan att vara helt passiv eller den som styr det som sker.

Låta er fantasi styra vad ni skulle vilja göra och testa sen om det är möjligt.

RSS 2.0