Anonym (svar)

När min kille smekte mig sa han att jag var våt och att jag tyckte om det,
Vad menas med " du är ju våt" ?
Det din kille antagligen menade var att du var blöt där nere. Vid upphettsning blir slidan så kallad ''våt''.

Anonym (svar)

vad är orgasm?
När man är sexuellt upphetsad, kåt, ökar andningen och blodflödet i kroppen. Ju närmare orgasmen man kommer ju mer ökar det. Det kan kännas som om hela kroppen spänns eller att man inte kan styra sina rörelser, ansiktsutryck eller hur man låter. Man kan också sluta andas för några sekunder. När man får orgasm drar musklerna i underlivet ihop sig i regelbundna rörelser, sammandragningar. Det kan kännas som bultningar, rysningar, nysningar, darrningar eller att det rycker i kroppen. En orgasm kan vara olika stark och kännas olika vid olika tillfällen. Ibland känns det jättemycket och ibland bara lite grann. Hur länge orgasmen varar varierar, men oftast handlar det bara om några sekunder.

Efter orgasmen slappnar musklerna av och blodflödet bli normalt igen. Då kan man känna sig avslappnad, lugn och trött. Samtidigt frigörs en massa hormoner i kroppen när man får orgasm och det kan också göra att man känner sig extra pigg och energisk efter att man fått orgasm.
MVH / Puberteten.


TJEJEN

hej jag ställde en fråga för nån dag sen och då kanske de inte är så konstigt att ni inte svarat än men jag behöver hjälp. eller jag undrar iaf om de är farligt. som sagt så är min mens lös, blod blandat med mkt flytningar..är de farligt?? borde jag prata med nån? snälla hjälp mig! 
 
Hej tjejen. Du kanske inte har läst men Puberteten har redan givit dig ett svar:
Här hittar du inlägget:
http://puberteten.blogg.se/2009/july/anonym-svar-27.html#comment

Anonym (svar)

jag har min mens i cirka 5 dagar och då är det lixom rött :P sen har jag bara en brun flytning i 5 dagar efter typ? är det något fel?

Om flytningarna ändrar färg och utseende och blir gröna, mörkare gula, bruna, gryniga eller blodblandade eller om de börjar lukta illa kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska. Då bör man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att kolla sig. När man kommer dit brukar den som undersöker en titta på flytningen. Oftast får man sitta i gynstolen och ibland tas ett prov på flytningen med en liten bomullspinne. Om det är första gången kan det kännas lite obehagligt. Men det kan vara bra att tänka på att den som gör undersökningen är van att se tjejers underliv och oavsett vad det är man har, har barnmorskan eller läkaren med största sannolikhet undersökt andra som har haft samma sak.
MVH / Puberteten.


Anonym (svar)

hej, jag är 17 år och kan inte få orgasm när jag har sex, jag blev av med oskulden för 5 och ett halv år sen, alltså när jag var 12. Och det har aldrig gått för mig, inte med mina pojkvänner eller andra, vad ska jag göra ? börjar tröttna på att fejka.. det är lixom skönt, men såfort jag är nära en orgasm, så slutar det alltid kännas skönt. kan alltid komma när jag onanerar själv. varför ?


Hej där!
Du säger att du alltid "kommer" när du onanerar själv. Det betyder att du KAN komma. Det är då dina pojkvänner som inte kan göra så att du kommer. Om du tänker efter vad som du tycker är skönt, och vad som kan göra så att du får en orgasm, så kan du säga det till den som du ska ha sex med. Då kan den personen försöka göra som du säger, så kommer du säkert få en orgasm.

MVH / Puberteten.

Lina (Svar)

Hej, jag är en tjej på snart 19 år och jag är ännu oskuld. Hur vanligt är det egentligen?


Hej Lina, det verkligen helt normalt att vara oskuld när man är 19 år.
Tänk på att det faktiskt finns kvinnor som inte har sex förrän det gifter sig.

Kramar / Puberteten.


Anonym (svar)

hej jag är en tjej på 12 år och jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men min mens är lös. det är alltså blod blandat med mycket flytningar. är de farligt?? och det är iaf inte att jag andvänder för tajta kläder för jag har alltid mjukiskläder. jag vill jättegärna ha svar..

Hej tjejen!
Under mensen så kan man få mer flytningar beronde på att man just har ägglossning. Om du inte har mens och din flytning kommer med blod måste du gå till ungdomsmottagningen. För det är så att om flytningarna ändrar färg och utseende och blir gröna, mörkare gula, bruna, gryniga eller blodblandade eller om de börjar lukta illa kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska. Då bör man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att kolla sig.

MVH / Puberteten.

Anonym (svar)

Är det inte så att alla tjejer har så kallade bröstkötlar som är ungefär som knölar?
Jo det finns kötlar i brösten. Det kan bli knölar i bröstkötlarna och det bör man kolla upp.
MVH

Anonym (svar)

hej, jag är 17 år och kan inte få orgasm när jag har sex, jag blev av med oskulden för 5 och ett halv år sen, alltså när jag var 12. Och det har aldrig gått för mig, inte med mina pojkvänner eller andra, vad ska jag göra ? börjar tröttna på att fejka.. det är lixom skönt, men såfort jag är nära en orgasm, så slutar det alltid kännas skönt. kan alltid komma när jag onanerar själv. varför ?
För vissa kvinnor är det svårare att komma än för andra. Ingen kille har kanske gjort på det sättet som du tycker är skönast. Hitta det sätt du tycker är skönast. Sedan kan du säga det till din kille.
Så det är helt enkelt så att du måste hittat ''ditt sätt att gilla det''.  Prova dig fram, prova allt!
MVH / Puberteten.

Anonym (svar)

Hejsan!

Jag undrar hur man bleker anus och varför? är det för att det är lite brunt runt hålet? xd

Först vaxar man hela området.
Sedan smörjer man in huden med creamen/geleen.
Vid hudirretation ska man minska mängden eller sluta helt.
Sen ska man vara noga med att ämnet inte kommer i kontakt med slemmhinnor eller andra invertes delar.
Varför folk gör det: På senare tid har det börjat förekomma att människor bleker huden runt anus. Många anser det hela vara ett skämt, medan andra tar det på allvar. Är det löjligt eller allvar?
Problemet är att huden runt anus ofta är kraftigare pigmenterat.
Detta upplever många pinsamt.
MVH

Anonym (svar)

hej, jag har en fråga om mina bröst, jag har börjat få riktigt ont i dom nu senaste tiden. jag är 18 år och fick mens när jag var 13, och har aldrig kännt något innan. det är som en stor.. klump i högra, men båda gör lixom ont, vad ska jag göra ?

Om man får en knöl i bröstet så måste man söka vård, eftersom att det kan vara tecken på bröstcancer. Det är ovanligt att man får det innan man är 40-50 år, men det finns även kvinnor som får det tidigare.
 • Vänd dig till din vårdcentral eller en bröstmottagning om du upptäcker knölar, knutor eller andra förändringar i dina bröst.
 • Kvinnor mellan 40 och 69 år brukar kallas regelbundet till screening med mammografi, det vill säga röntgenundersökning av brösten.
 • Så gå genast till vårdcentralen, det behöver inte vara bröstcancer (eftersom att det brukar vara ovanligt i din ålder). Men för att vara på den säkra sidan så tycker jag att du ska kolla!
  MVH / Puberteten.


  Anonym (svar)

  Kan man ha sex när man har tampong?
  Hej Anonym. Ja, man kan ha sex med tampong. Men fråga din kille först om han vill ha det eller ej. Han kanske har ett ömt ollon eller att han inte gillar det.

  Anonym. (svar)

  Hej, jag är en tjej som är 13 år & dethär är liksom skit skämmigt .. -.-
  men jag måste bara fråga om det, jag har typ lite hårig mage och rygg..det är asjobbigt! .. & håret syns faktiskt.. & min mamma säger att man inte ska raka eller vaxa det liksom för då blir håret längre och bara dåligt nåhot sånt!? vad ska jag göra, behöver värkligen hjälp, de syns! kan inte ha bikini eller typ korta tröjor osv. tacksam för svar!


  Vad jobbigt för dig. Det finns ju inte så mycket att göra om du inte får raka/vaxa för din mamma. Du kanske får använda hårborttagning? Om du verkligen mår dåligt av det så måste du göra något åt det. Berätta för din mamma hur du känner. Då kanske hon förstår att du vill ta bort ditt hår. Och är du helt säker på att håret verkligen syns? Ibland är det bara man själv som lägger märke till det.
  MVH / Puberteten.

  Patrik (svar)

  Min 15-åriga flickvän är för trång. Vad beror det på? Vad kan vi göra?  Om din flickvän inte har haft samlag tidigare så kanske hon har sin mödomshinna kvar. Mödomshinnan är ingen hinna utan ett antal slemhinneveck som sitter en bit in i slidan. De kan vara tjocka och det kan göra ont när man för in något i slidan de första gångerna. Din flickvän måste själv känna efter hur hon vill göra. Vad som känns bra för henne.

  Det kan också bero på andra saker att det känns trångt. När en tjej bli upphetsad så händer det en massa saker med kroppen, till exempel blir hon blöt i slidan och slidan vidgas och blir längre. Om inte det sker så kan det göra ont att ha sex och det kan vara svårt att föra in något i slidan.

  MVH / Puberteten.

  Anonym (svar)

  jag har verkligen ett sjukt stort problem som jag akut måste ha hjälp med! alla kommer säkert garva och tycka jag är dum i huvet men jag är inte som alla andra tjejer i min ålder, då jag har stor "kniv fobi", detta leder till att jag varken kan eller vågar raka mig, varken under armarna, på benen eller i underlivet. Jag lider verkligen av detta då det nu har börjat komma hår lite här och där. Hur gör jag om jag ska raka mig, speciellt under armarna!? jag kan inte visa mig i bikini eller i korta tröjjor!!!! jag är 13 år och alla andra i min ålder är rakade både här och där. Jag har testat att raka mig men de slutade med blod överallt!! jag skär mig bara! HJÄLP MIG!!!!!
  Hej tjejen!
  Vad jobbigt det låter. Det är inget som folk ska skratta åt, knivar är liksom inget att leka med. Du behöver inte raka dig. På benen och på bikini linjen är det väldigt lätt att vaxa också. Det gör oftast ondare att vaxa under armarna, men det går. Du säger att du blöder när du rakar dig. Det kan vara för att du kanske rakar på fel sätt. Raka medhårs så ska du se att det går bra. Inte från sidorna för då är det lättare att skära sig. Du kan också prata med någon om din knivfobi för att lättare hantera det. Du gör inte illa dig så länge som du gör rätt.
  Hoppas du är nöjd med svaret, MVH / Puberteten.

  Du kan också använda en sånhär hårborttagnings-sak.

  Amelia (svar)

  Hej!
  Amelia här igen..
  jag bara undrar, är det verkligen okej att ha tampong när man bara har flytningar, kan det inte irritera?
  Kul att du ställer en till fråga Amelia! :)
  Man ska inte använda tampong under enbart flytningar. Det kan bli för ''torrt'' i slidan då.
  MVH.

  Amelia (svar)

  Hej!
  Jag har två frågor,
  Fråga 1: Jag har vädligt mycket flytningar, oftast flera gånger på en dag! Och min fråga är finns det något jag kan göra för att få det att minska?
  Fråga 2: jag tycker det är obehagligt utan troskydd, men när man ska bada med skolan(som man gör varje år en gång) kan man ju inte ha det.. och jag vill inte ha nerfläckade trosor att ta på mig när jag ska hem! så min andra fråga är har ni något tips på vad jag kan göra?
  Jag är så tacksam över svar så det inte är sant!
  Toppen blogg ni har.

  Kram Amelia

  Hej Amelia.
  Svar på:
  Fråga 1: Alla kvinnor har olika mycket flytningar. Prova att använda bomullstrosor och använd inte parfymerad tvål så kan det bli mindre.
  Fråga 2: Har du provat att använda tampong? Den är båda säker, smidig och syns inte. Om du verkligen inte vill bada med tampong så får du helt enkelt säga det till din gympalärare.
  Lycka till och hoppas du blev nöjd med svaret! :)
  / Puberteten

  KIMMY (svar)

  Första gången jag hade sex med min nya pojkvän så skulle jag suga av honom. Men när han hade penis i munnen på mig ville jag verkligen bita av den och skada honom. Varför? Jag är rädd för att tänka så fler gånger.  Människans sexualitet kan innehålla inslag av agressivitet, utan att man för den skull verkligen skulle skada någon. Om du känner att du kommer att ha svårt att behärska din vilja av att skada så bör du tala med någon om detta. Vänd dig till en sex- och samlevnadsmottagning eller till en psykiatrisk mottagning.

  MVH / Puberteten.

  Anonym (svar)

  hur långt in ska man sätta tampongen, alltså ungefär hur långt ska fingret följa med och hur mycket av snöret ska sticka ut ??
  Tampongen ska du föra in tills du inte kan föra in den längre. Tills ditt finger tar slut alltså. Det är inte så lång bit snöra som hänger utanför då. . När tampongen är på plats ska den inte kännas. Om den känns sitter den troligen inte tillräckligt långt in och då kan man trycka in den lite till. Musklerna i slidan gör att den sitter på plats och inte åker ut.
  MVH / Puberteten.

  Sabaa (svar)

  jag undrar något om dig/ni? är det en person eller fler och vilket kön, för att du kan både sidorna, alltså tjejers och killars...problem, eller är det hemligt =P
  Det finns en anledning till att vi vill vara anonyma, precis som dom som ställer anonyma frågor ibland. Eftersom att vi säger VI så är vi mer än en! :) Vi vet om allt vi skriver, och vi har en sann källa. Det är därför vi kan både tjejers och killars problem.
  MVH / Puberteten.
  123456789 -

  Anonym (svar)

  Är det normalt att kissa mycket under mensen?
  Du kissar mycket om du dricker mycket. Så om du dricker mycket under mensen är det normalt att kissa mera.

  Anonym (svar)

  Hej puberteten!
  Jag har en fråga som jag hoppas ni kan svara på.
  Det finns en kille jag inte kan sluta tänka på, men jag har aldrig pratat med han förut och jag tycker inte att jag är kär. Men jag kan verkligen inte sluta tänka på han fast jag inte vet någonting om han som person. Så min fråga är: varför kan jag inte sluta tänka på en person jag inte känner eller tycker jag är kär i?
  Jag skulle uppskatta svar väldigt mycket!
  Ps. Detta är en superbra blogg!
  Hejhej!
  Ibland kan man se någon som man tycker är speciell. Det kan vara i utseendet och hur personer till exempel går och rör sig. Tycker du denna kille är snygg, så kanske det är därför du tänker på honom. Ibland tänker hjärnan på vad den vill. Jag kan inte säga varför, eftersom att det är du som tänker. Men jag kan säga vad jag tror. Jag tror att han i dina ögon fastnar, och du gillar han på något sätt. Vad det är du gillar på honom vet bara du.

  MVH / Puberteten.
  TACK, iföresten.

  MENSKOPP

  Vi tänkte berätta lite om menskoppen:
  En menskopp ser ut som en liten skål med ett skaft längst ner. Den är gjord av silikon och är ungefär lika lång som en tampong men lite bredare. Menskoppen stoppar man in i slidan och blodet hamnar i koppen. En menskopp kan användas i flera år.


  Hur sätter man in en menskopp?

  Innan man sätter in en menskopp ska man alltid tvätta händerna så att man inte får in några bakterier i slidan.

  För att sätt in en menskopp viker man ihop den och för in den i slidan, ungefär som när man sätter in en tampong. Men menskoppen ska inte föras lika lång in i slidan som en tampong utan sitta precis innanför slidmynningen. När koppen sitter på plats vecklar den ut sig. För att ta ut den drar man i skaftet. Blodet kan man tömma i toaletten.

  En menskopp kan inte försvinna in i kroppen eftersom slidan har ett slut.


  Hur ofta ska man tömma menskoppen?

  En menskopp rymmer mer blod än en binda eller tampong så därför behöver man inte ta ut den och tömma lika ofta. Två till fyra gånger om dagen brukar vara lagom. Eftersom menskoppen sitter i slidan kan man både kissa och bajsa utan att ta ut den. När man tar ut menskoppen tvättar man den med varmt vatten och tvål. Mellan mensperioderna är det bra att koka den för att undvika bakterier.


  Vad kostar en menskopp?

  En menskopp kostar nästan 300 kronor.


  Kan man bada med menskopp?

  En av fördelarna med menskoppen är att man kan bada med den. 


  Fördelar

  • Det varken syns, känns eller luktar.
  • Man kan bada med menskopp.
  • Det blir billigare i längden eftersom man kan använda den i flera år.
  • Slidan blir inte torr eftersom menskoppen inte suger upp fukt.  

  Nackdelar

  • Finns inte att köpa på så många ställen.
  • Man får blod på fingrarna när man tar ut den.
  • Man måste tvätta den när man har tömt den.

  MVH / Puberteten.


  Kajsa (Svar)

  Jag är dö kär i massa kändisar, vafan ska jag göra? :(
  Inte direkt som om jag någonsin kommer få någon.

  Det är många som någon gång under livet blir ''kär'' i en kändis. Frågan är: Är det äkta kär?
  Svar:
  Man blir ''kär'' i en kändis för att man tycker att han/hon är snygg.
  Alltså inte äkta. Fråga dig själv: Är jag verkligen kär?
  Kändiskär går ofta över.

  MVH / Puberteten.

  Anonym (svar)

  Hej!

  va för symtom får man av tampongsjukan?

  Hej. Om du känner att du inte har tvättat händerna efter någon gång som du sätter in en tampong eller att du inte byter ofta så måste det blir ändring på det. Det ökar nämligen riksken till tampongsjuka. Symtom är kräkningar, feber, utslag och muskelvärk, ungefär som vid en influensa. Tampongsjukan är en väldigt ovanlig sjukdom, och är ingenting man bör gå omkring att tänka på om man råkat glömma en tampong inne några timmar för mycket. Vid mycket hög feber bör du alltid kontakta läkare.

  MVH

  Anonym, (tjej. (svar)

  hejhej (:
  asså jag är rädd att använda tampong.. är inte det som att ha sex hela tiden lixom ? :s
  Hejhej!
  Du behöver inte vara rädd för att använda tampong. Om du inte vill ha tampong så behöver du inte det. Att använda tampong är inte att ha sex.

  MVH / Puberteten.

  Tjejen (svar)

  hejsan! jag är en tjej som just fyllt 13 och som just fått mens. Men jag är jätterädd när jag duschar. Det har inte hänt, men kan de komma blod i duschen??

  Om du har mens när du duschar så kan det komma blod, men det är väldigt lite och du märker det knappt. Det beror ju också på hur mycket mens du har. Har du mycket så märker du det lättre en om du har lite. Du behöver inte vara rädd när du duschar. Ingen annan märker det ju än du själv, om ens det.
  MVH / Puberteten.

  Anonym (svar)

  Hej ,

  HUR har man sex?

  tacksam för svar

  // lineea

  Tjejer och killar kan ha sex med varandra på många olika sätt. Det går inte att räkna upp alla varianter på sex som går att ha, eftersom det finns så många och för att vad som är sex beror på vad man själv tycker att det innebär.

  Några sätt som tjejer och killar kan ha sex med varandra på är smeksex, munsex, slidsamlag och analsex. Smeksex kan till exempel vara att stimulera olika delar på könen med händerna, munsex kan vara att man slickar eller suger på någons kön, och analsex att stimulera sköna delar inne i och runt analöppningen. Slidsamlag är sånt sex man har där penisen är i slidan. Man kan också använda sexleksaker tillsammans för att stimulera känsliga delar på kroppen.

  Hoppas du är nöjd med svaret!
  MVH


  Anonym (svar)

  är det normalt att få ont en bit ner i magen efter man använt tampong ??
  Jag tror att du inte får ont av tampongen, utan att det är mensvärk du har. Mensvärk brukar man ha en bit ner på magen.

  KRAM!

  Anonym (svar)

  Hur runkar man av någon som inte har nån förhud :O
  Enda skillnaden i teknik är att man inte kan runka av killen genom att dra förhuden fram och tillbaka (som ju är ett vanligt sätt), utan man får hitta andra sätt för smekningar. Ofta utvecklar killar utan förhud ett sätt att onanera på, så du kanske kan fråga honom vad som känns skönt.

  MVH / Puberteten.

  Anonym (svar)

  jag har några frågor angående tamponger ..

  jag provade tampong idag och fick in den (tror jag) alltså KAN man sätta den fel eller är det lixom omöjligt :P

  kan en tampong ''försvinna'' eller ''fastna'', jag är ganska rädd .. när jag fick in den tog jag ut den direkt men om man har den ett tag kan den fastna då !?

  Hej hej tjejen!
  Du känner om du sätter den fel. Och det gör du inte. Så du behöver inte vara orolig för att sätta den fel.  En tampong kan inte försvinna och inte fasna heller, för du får alltid ut den. Om du inte får ut den själv så är det bara att gå till ungdomsmottagning och dom tar ut den åt dig.  Tryck in den så långt som möjligt vid användning och byt den så ofta som det står på paketet.

  MVH / Puberteten.

  Sara (svar)

  hej!

  jag rakar mig där nere, & ju längre tiden gått och jag rakar mig så börjar håret lixom växa längre och längre upp. det är inte så fint att vara tjej och ha värsta raggarsträngen vid naveln? man kan ju inte direkt raka sig vid naveln heller väl då blir det stubb? har du något tips på vad jag ska göra vill inte ha en hårig mage!!!
  Männsikan har hår på hela kroppen. När du rakar högre upp där du bara har ''fjun'' så växer det ut och kan bli svart. Raka bara där du har hår som syns, och raka inte där du har lite fjun, för det är inte något som inte syns. Raka inte vid naveln om du har hår som knappt syns där. Då finns ju risken att det blir svart.
  MVH / Puberteten.

  Frida (svar)

  Hej världens bästa blogg! :D

  Det här kommer låta konstigt men jag är en tjej på 13 år och jag har ingen kiloris. Jag lovar!

  Jag har kollat på olika bilder där det står vart allt sitter och där min klitoris egentligen ska sitta sitter min kissgrej. Liksom vad ska jag göra? :'(
  Hej på dig Frida!
  Är du verkligen säker? Din klitoris kanske är liten, och det är därför du inte hitta den, eller så kanske du bara inte vet exakt var den sitter.
  Om du är 100 % säker på att du inte har någon klitoris så måste du gå till en läkare/ungdomsmottagningen.
  Lycka till!
  / Puberteten.

  Anonym (svar)

  Hej ,
  Min kille bet mig i underlivet när han ska skulle slicka mig, Pinsamt men nu är det jätte svullen och kan knappt röra mig, vågar inte gå till läkare och jag behöver HJÄLP! det gör jätte ont, Vad är det jag har fått och vad kan jag göra åt saken? snälla svara =(
  Det där låter inte så bra. Jag vet inte hur det ser ut där nu, så du måste helt enkelt gå till ungdomsmottagningen. Det kan ha blivit en infektion eller något liknande. Visst kan det kännas obehagligt och så, men det är något alla kvinnor måste göra någon gång i livet. Lycka till tjejen!
  MVH / Puberteten.


  Anonym (svar)

  Hej puberteten, bra blogg!

  Jag har ett problem, jag är 14 år och har illa luktande flytningar & väldigt mycket flytningar. Jag fick min mens första gången för 2 år sen. Flytningarna är som gråa ibland. Det kliar väldigt mycket runt blygdläpparna & jag har små kulor på ah, slidan? kulorna är röda & vita uppe på. Jag är inte oskuld. Jag vågar inte prata med min mamma om det, eller någon kompis och det känns läskigt att gå och visa upp hela allt för en gynekolog. SNÄLLA HJÄLP MIG.
  Roligt att du gillar bloggen. Att ha flytningar är normalt. Men när jag hör dina symtom så låter det som att du har en svampinfektion. Om du har en flytning som ibland är ofärgad och vid ägglossning kan bli mera vitfärgad och trådaktig så kan det vara tecken på svamp. Vid infektioner brukar flytningen bli rikligare, missfärgad och lukta illa. Du säger att dina flytningar är grå vilket kan vara en missfärgad flytning. Du har också prickar och det kliar. Vänt dig till ungdomsmottagningen och säg som det är. Då får du behandling mot svamp, alltså medicin.
  MVH / Puberteten.

  Anonym (svar)

  Hej
  Jag är en 14 årig tjej som snart fyller 15 år och jag har ett problem. Jag är intresserad av en kille på min skola och känner mig dragen till han fysiskt och psykiskt men problemet är att han är 2 år yngre!, Han ser inte ut som om han skulle kunna vara 2 år yngre och han är betydligt mycket längre än mig men det känns så fel. Jag är rädd för vad andra ska tycka och om ålderskillnaden inte är för stor.
  Jag är verkligen tacksam för svar!
  Hej!
  Vad roligt att du är intresserad av någon! När det skilljer 2 år mellan varandra så är inte det så mycket. Kom ihåg att inte bry dig om vad andra tänker. Följ ditt hjärta och gör som du vill, så länge det känns bra. Det kan bli ett problem eftersom att när du är 15 så får inte du ha samlag med någon under 15 eftersom att han då inte är byxmyndig. Jag kan inte säga hur du ska göra, eftersom att du måste bestämma sig. Men tips kan jag ge:
  FÖLJ DITT HJÄRTA.
  KÄRLEKEN HAR INGA LAGAR.

  Anonym (svar)

  hej! Jag är en tjej på 15 år som har legat med en hel del olika killar. Jag har varit dum och bara skyddat mig med en kille. Ett tag kliade det jätte mycket där nere & runt blygdläpparna. Jag har haft små röda prickar där nere och jag har trott det varit för jag rakat mig men nu upptäckte jag igår att jag hade som en vårta. Det liknar en stor finne, och den gör jätte ont. Har jag fått någon sjukdom? kommer jag alltid ha sådana "vårtor"? jag är jätte orolig och vågar inte gå till läkare. Tacksam för svar!!!
  Hej tjejen.

  Det är svårt att ge dig ett korrekt besked utan att göra en undersökning. Det du beskriver kan vara en tillfällighet men det kan kanske vara en svampinfektion. Du säger inte om du fått någon flytningsförändring. Alla kvinnor har en flytning, som ibland är ofärgad och vid ägglossning kan bli mera vitfärgad och trådaktig. Vid infektioner brukar flytningen bli rikligare, missfärgad och lukta illa. Om prickarna dock är något nytt så kan det vara tecken på kondylom (könsvårtor) som är en sjukdom som smittar sexuellt.
  Du kan testa att tvätta dig med enbart ljummet vatten (tvål kan skapa klåda/besvär), sova naken några nätter, inte använda trosskydd eller tighta kläder och se om det blir någon förbättring.

  Det vore bra om du kunde gå till någon för att du ska få ett säkert besked.  Tillexempel så kan du vända dig till ungdomsmottagningen eller en barnmorska så kan de titta på dig och ta prover för sexuellt överförbara sjukdomar. Många känner att dom inte vill, men vill man ha ett säkert svar så är det det rätta!
  MVH / Puberteten.


  Anonym.. (svar)

  Hej! Tycker att ni har en jättebra blogg :D <3
  (jag är en tjej som är 13 år) när man är tillsammans med någon, & typ inte vill ha sex nu, utan mer bara hångla och kyssas osv. är det okej? kommer inte den man är tillsammans med tröttna? :/ .. För vissa killar är liksom bara ute efter sex och inget annat.. -.-'


  Om du inte vill ha sex så får din kille acceptera det, vare sig han vill ha sex eller inte. Det är ju dig han ska gilla, och det ska inte vara bråttom att ha sex när man dessutom bara är 13 år.  Det är ABSOLUT okej att du inte vill ha sex. Om killar bara är ute efter sex och inget annat är dom ju inget att ha, eller hur?
  LYCKA TILL, MVH / Puberteten.
  (Vad roligt att du tycker om Pubertets-bloggen!)

  Lina (Svar)

  Hej Pubis haha :D

  Jag är 15 och har olika stor bröst och undrar om dom brukar växa ikapp varann? Tacksam för svar, puss!
  Hej Lina!
  Att ha olika stora bröst är väldigt vanligt, och nästan alla har det. Brösten är aldrig exakt lika stora. Visst kan dom växa ikapp varandra och bli nästan på pricken lika stora. När du kommer upp i en viss ålder så kommer du troligen inte kunna se någon skillnad, men det kan ta ett tag innan det ena har växt ikapp det andra.
  MVH / Puberteten.


  Sara (Svar)

  Jag är en tjej på 14 år och jag har gillat en kille vääldigt länge nu och han har verkligen kämpat för mig men jag vågar inte träffa honom för jag är rädd för att "göra nåt". Tex kyssas eller så för jag har aldrig gjort nåt med någon, det är helt sjukt :( Bra blogg förresten!  Hej Sara! Gud vad jobbigt det måste vara för dig.  Du verkar tycka om den här killen, så då finns det inget hinder. Träffa honom och se vart det leder. Om det nu leder till en kyss, då ska du först och främst känna om du är redo. Annars tror jag nog att det löser sig på ett eller annat sätt. När man är tillsammans med en kille man verkligen tycker om, brukar man själv få känslan att man "bara måste kyssa honom". Du säger att han kämpar och försöker, då tror jag inte att han kommer att bry sig om eran första kyss är dålig. Det är bara att börja om!
  Lycka till Sara! :)

  Kramar //  Puberteten.

  Anonymarna (Svar)

  Hej om man får sin mens på morgonen kommer man alltid att få den på morgonen då??  Kul att ni frågar igen.
  Svaret på er fråga är Nej, så är inte fallet. När man får sin mens första gången, sätter menscykeln igång.
  Man brukar säga att efter två år då bör man ha regelbunden mens (d.v.s att mensen kommer under samma datum varje månad) och om den inte är regelbunden efter två år bör man kontakta läkare. Men det är sällan farligt.
  I alla fall så kan mensen komma under vilken tid som helst, oavsett om du har regelbunden eller oregelbunden mens.
  Så den kan komma när som helst helt enkelt!

  Kramar // Puberteten.


  Anonym (svar)

  Vad är oralsex?
  Oralsex är när man med hjälp av munnen berör den andres kön. Alltså att man ska ''slicka'' eller ''suga'' av någon.
  MVH

  En 18 årig kille (svar)

  Tja, min tjej är 15 år gammal, När jag brukar smeka henne så säger hon alltid att det är skönt, men efter några minuter brukar hon alltid ta bort min hand, vad kan de bero på?
  Hej killen! Svaret på varför hon tar bort din hand vet bara hon själv. Det kan va att hon känner sig obekvän osv. Tala med henne och fråga henne vad det är. Det är det bästa du kan göra.
  MVH / Puberteten.

  Anna (svar)

  Hejsan!
  Ska snart ut och resa och skulle helst vilja slippa min mens då. Finns det några piller eller nåt som man kan ta för att skjuta upp mensen? (förutom p-piller då..)

  Tack på förhand!
  Hej Anna! Roligt att åka och resa! Det är många som sitter i samma sitts som du när det gäller mens och resa. Om du inte vill bada med tampong så finns det andra saker som du kan göra. Om jag vore du skulle jag vända mig till apoteket. Där finns det piller som skjuter upp mensen, men dock så är det inte alltid som dom funkar. Är det något du undrar om pillerna så är det bara att fråga där.
  MVH / Puberteten.

  Anonymarna (svar)

  Hej! Hur många dagar har man mens första gången?
  Hej! Det finns inget exakt svar på hur många dagar man har mens första gången. Vissa har en dag, vissa har en vecka, vissa några dagar osv. Det är något man aldrig vet förens det är dags.
  MVH / Puberteten.

  Anonym (svar)

  Hej! Har en jätte pinsam fråga faktiskt.. Mina inre blygdläppar är rätt stora, cirka en centimeter utanför mina yttre blygdläppar. Detta är så pinsamt och jag låter inte ens killar känna där nere! Jag kan inte ha bikini heller det känns som folk kollar. Och för tighta byxor kan göra ont ibland och stringtrosor. Spets hotpants kan också göra ont :( Jag frågade en läkare förut om man kunde operera men hon sa att man inte får det. Snälla svara får man det, för det verkar som om man får det. Jag har ju problem med detta och det gör ont, hon sa att jag får börja använda lite lösare kläder, men jag vill ju använda dom kläder jag tycker är snygga! Detta är ett sånt stort problem snälla hjälp mig. / En desperat tjej
  Vad jobbigt det låter, men du är inte ensam. Det finns många tjejer som har samma problem som du. Över till din fråga:
  Med allt som har med kroppen att göra behövs en individuell bedömning av hur handikappande och störande det kan vara både psykiskt och fysiskt. Om det klassas som skönhetsoperation eller om operationen kan bli inom den vanliga sjukvården bedöms av specialister. Bara du kan avgöra om det är värt att göra eller ej. Du kan få den första hjälpen och eventuell specialistremiss från en ungdomsmottagning. Hur man mår efter en operation och hur ont det kan göra är väldigt olika och helt individuellt.

  De inre blygdläpparna är oftast större än de yttre och syns utanför. Blygdläppar består till stor del av svällkroppar som blodfylls vid sexuell upphetsning och annars har de funktionen att skydda den tunna förgården där slidan och urinröret mynnar. Operation innebär att man tar bort en del av svällkroppsvävnaden och eventuell ärrbildning kan ge obehag vid t.ex. sexuell upphetsning.
  Så jag tycker att du ska vända dig till ungdomsmottagningen och berätta om ditt problem.
  MVH / Puberteten.

  Anonym (Svar)

  Hej, Vad är en dilldo? och hur fungerar den?  Hejhej du som undrar.
  En dildo är en sak som du kan använda under sex eller när du vill ha en stund för dig själv.
  En dildo är en mastruberingsstav. Bild hittar du nedan.
  De finns i alla möjliga färger , egenskaper och storklekar.
  Tjejer; Är de som mest använder sig utav en dildo. Den kan användas i slidan och tillochmed i anuset.
  Med en dildo är allt möjligt, det är tänkt att du ensam ska kunna leka med dig själv och få njuta.
  Man kan ungefär säga att en dildo ersätter en penis.
  Dildos kan också användas för att starta ett samlag, för att "hetta" upp det lite :)  klicka för att göra bilderna större.

  Hoppas svaret hjälpte dig!
  / Kramar Puberteten.

  Anonym (svar)

  Hej kan man få mens om man inte har haft flytningar?
  Ja, man kan få mens fast att man inte har haft flytningar.
  MVH/ Puberteten.

  Max (svar)

  Hej, jag är en 11 kille och jag undrar 3 saker.

  1. Vad är en Kuk?
  2. Är det farligt att äta Gonorré ?
  3. Jag fick något vitt i mina kalsonger för ett
  tag sen.. Är detta mens?

  Hej Max. Här får du dina svar:
  1. En kuk är den saken som sitter mellan killarna ben.
  2. Man kan inte äta Gonorré, det kan bara smittas.
  3. Det kan vara din första utlösning. Mens kan inte killar få.

  MVH

  Anonyma (svar)

  Vi har fått in två ungefär likadana frågor:
  hej, ni har en väldigt intressant blogg :)
  men jag undrar om ni kan lägga upp lite sexlekar med sig själv ?


  hejsan :D du har en väldigt fin och bra blogg! det är bra att det finns just sånhärna bloggar som hjälper och som det vinns saker man inte vet, som man sedan får reda på :) men jag undrar samma sak som den där andra som har skrivit och frågat om du kan lägga upp lite sexlekar som man kan ha med sig själv, som är skönt UTAN dildo! :D

  Hej ''Anonyma''!
  Vad roligt att ni gillar Pubertets-bloggen.
  Det finns inte såkallade sexlekar med sig själv. Det ända jag kan säga är att ni kan hitta på en egen lek, någon som ni tycker är skön. Lek med er själva helt enkelt, med fingrar eller vad som helst. Hitta ERAT sätt.

  MVH / Puberteten.

  Såhär trär du på en kondom:


  1. Bryt kondomförpackningen på mitten. Det finns ett litet jack som är lätt att känna.
   
   
  2. Rulla upp kondomen en bit så är det lättare att känna åt vilket håll den ska rullas på.
  3. Se till att du har stånd och att eventuell förhud dras tillbaka. rulla på kondomen.
  4. När du rullat på kondomen en bit, dra upp lite av förhuden igen och tryck ur luften ur toppen av kondomen. Rulla sedan ner kondomen hela vägen till roten.
  5. Komplettera med glidmedel. Och nu är det bara att köra igång!
  Efter samlaget - dra ut penis innan ståndet avtagit. Håll runt kondomens ring när penis dras ut så att kondomen inte stannar kvar.
  Och du - släng inte kondomen i toastolen. Har hört en massa pinsamt som har hänt när folk har gjort det, kondomen kan flyta upp igen, kanske mamma kommer innan du märker det? ;)

  Snopp Problemet. (Svar)

  HEJ PUBERTETEN:
  Jag är en pojke på 14 år och jag undrar några saker. Varför jag får ut så lite sperma när jag runkar? Jag får bara en liten droppe och när man kollar på porrfilmer ser man att de får ut jättemycket sperma, varför? Kan killar få stånd direkt igen efter att de har fått utlösning? Eller gäller detta bara om de får orgasm men inte utlösning? När jag och min tjej smeker varandra så är min penis hård, men när jag sätter på kondomen och vi ska påbörja samlaget så blir den slak direkt! Är det nåt fel på mig eller är det normalt? Varför har jag en sned penis?

  Vill gärna ha svar puberteten, ni äger.


  Hej ''Snopp Problemet''

  Volymen på sperma brukar vara 3-5 milliliter, lika mycket som i en tesked. Det du ser i porren är inte det vanliga och behöver inte ens vara riktig sperma. Som du säkert vet går det mesta att fixa i filmens värld, även massor av sperma. Att din sperma bara är en liten droppe kan möjligen bero på att du fortfarande är rätt ung. Om du är lite sen i puberteten kommer volymen på sperman att öka och snart bli just 3-5 ml.

  När det gäller ståndet så behöver de flesta killar en "återhämtningspaus" efter utlösningen (då sperman kommer ut) innan de kan få en ny erektion. Men hos några är den pausen så kort att de hinner bli kåta igen innan ståndet gått ner. Att din penis slaknar när du rullar på en kondom innebär inte att det är något fel på dig. Det är fler killar än du som upplever samma sak. Men det blir naturligtvis ett problem om man vill skydda sig från sjukdomar och graviditet. Har det hänt en gång kan man oroa sig för att det ska hända igen, man blir spänd och problemet återkommer lättare. Ett sätt att bryta detta är att göra din partner delaktig genom att prata med henne. Om hon sätter på kondomen istället kan det kanske vara lättare att behålla erektionen? Att du har en sned penis vid erektion är helt okej. De allra flesta män har någon liten krökning på sin penis vid erektion. Alla varianter finns men en krökning åt vänster är det vanligaste.


  Anonym (svar)

  Hejsan , Du/ni har en bra blogg kan jag lova.
  Kan ni/du skriva ner några sexlekar som man kan ha med sin pojkvän? En pinsam fråga men jaja...

  Ingen fråga är pinsam i denna blogg, det kan jag lova! Vad roligt att du tycker att pubertetes-bloggen är bra! :)
  Det finns massor med olika sexlekar. Jag tycker att du ska tänka på vad som gör dig upphettsad. Tillexempel så kan ni ha olika rollspel. Din pojkvän kan exempelvis vara ''polis'' och du kan vara ''tjuven''. Allt beror ju på vad ni tycker är bäst.  Ni kan också använda er utav så kallad ''Dirty talk''. Ni ska alltså prata sexigt med varandra. 
  Exempel:
  •   "Tänker suga din kuk långsamt, vill känna hela den i munnen."
  •  "Det känns så skönt när du slickar mig, din tunga är gudomlig."
  •  "Knulla mig hårt! Hårdare!"
  •  "Har längtat efter att ha dig i mig hela dagen..."
  •  "Det är så skönt att knulla dig!"
  • "Jag har varit olydig, bestraffa mig!"

  Det kan ju bli en slags lek.
  Ett tips till:

  Du kommer hem och din partner, iförd i en uniform liknande såna från sjukhuset, säger att han/hon måste undersöka dig. Han/hon leder dig till ett bord och ber dig ta av dig kläderna för att sedan lägga dig på bordet.

  En till lek är att använda ögonbindel.

  Använd fantasin så ska du se att du kanske kommer på någon egen sexlek som du och din partner ÄLSKAR.

   


  Bisexuell (svar)

  Hej! Jag är en tjej på 13 år som har ett problem. Jag har börjat förstå att jag är bisexuell. Men ingen vet det än. Jag är grymt kär i en av mina bästa kompisar. Det är jobbigt men jag vet inte hur jag ska berätta för henne och min andra kompis. Har ni något tips på hur jag ska gå tillväga?

  Hej! Det är ju alltid en svår sits att bli kär i en nära kompis. Men du verkar ha fattat beslutet att berätta och det tycker jag är bra! Om man inte tar modet till sig och berättar så får man aldrig veta om känslorna kan vara ömsesidiga och dessutom måste man annars gå och bära på en hemlighet inför sina nära vänner.

  Jag vet inte om det finns ett bättre sätt än att berätta som man känner när man någon gång är ensam med den man är kär i. Bestäm innan hur du vill säga det och fundera lite på hur hon kan reagera och vad du ska säga då. Sen går det ju inte att förutse reaktioner men det kan kännas skönt att ha lite färdiga svar.

  Lycka till!


  Goyes (Svar)

  Ungefär vilken längd och omkrets på kuken föredrar tjejerna? Vilken längd och omkrets njuter tjejerna mest av? Jag är 15 och har 14-15 cm i stånd. Är det normalt?

  Din snopp verkar högst normal. Det finns ingen speciell storlek som tjejerna föredrar eller njuter mest av. Alla tjejer är olika och alla tycker om olika saker. Det har inte så stor betydelse hur bred eller lång penisen är utan mycket annat har större betydelse. t.ex.  känslor, smekningar, kramar, närhet och kyssar.
  MVH / Puberteten.


  PMS

   Detta brukar hända under PMS (Premenstruellt syndrom) :

 • Ömma bröst
 • Depression
 • Oro
 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Irritabilitet och aggressivitet
 • Svullen buk
 • Sug efter vissa livsmedel
 • - Hjälp!
  - HÅLL KÄFTEN GUBBJÄVEL, VARFÖR ÅT DU UPP MIN CHOCKLAD!?


  Riklig mens, FAKTA.

  Vissa kvinnor har riklig mens. Detta kallas menorragi och definieras som mycket riklig och ihållande blödning. De flesta kvinnor förlorar ungefär 6-8 teskedar blod under en menstruation, men det är praktiskt taget omöjligt att mäta detta i verkligheten. Om du behöver byta tampong eller binda väldigt ofta (oftare än som rekommenderas av tillverkaren), och du ser stora blodlevrar, kan du lida av ovanligt riklig mens.

  Riklig mens behöver inte betyda smärtsam mens. Men om du har oturen att lida av riklig, mycket smärtsam mens som förhindrar dig att leva normalt ett par dagar i månaden, kan det vara en bra idé att tala med din läkare om hur du kan behandla din smärta och rikliga mens.

  Du bör gå till din läkare om du fortsätter att ha riklig mens, för att se till så att du inte får blodbrist (brist på järn, som gör att du känner dig trött och svimfärdig).

  MVH / Puberteten.

  Hejhej!

  Vad roligt att statistiken ökar och tack för alla söta frågor, samt kommentarer!
  Glöm inte att lägga in Puberteten på bloglovin'.

  Ha det bra !

  Kramar // Puberteten.


  Anton (svar)

  Jag e en kille på 17 år som oroar mig för min sneda penis. När jag får stånd blir den sned, nära 45 grader åt vänster. Det känns konstigt. Tre frågor: Kan man ha sex med sned penis? Går det att göra någonting åt det, kan man operera så den blir rak? Om man kan, blir det några biverkningar? / Anton


  Hej!
  Ja, man kan ha sex med en sned penis. Generellt säger man att en krökning upp till 30 grader inte ger några problem i samband med samlag. Större krökningar kan skapa problem vid penetrerande sex, men det behöver inte alls vara så. Det finns stora individuella skillnader. I de flesta fallen går det att göra penis rakare genom operation och det blir inte några biverkningar. För att få en riktig bedömning behöver du träffa en specialistläkare, en urolog. Kontakta din skolläkare eller ungdomsmottagning så hjälper de dig att hitta rätt.

  MVH / Puberteten.


  Oskuld (Svar)

  Hej!
  Jag är 14 år och oskuld, jag har en pojkvän som är 16 år och han har haft sex. Jag  är rädd för att ha sex, fast jag vill prova... undrar över vad killen kommer att tycka om min kropp. Hur vet man om man är av med oskulden? Och hur känns det första gången? Eran blogg äger BTW.


  Hej!
  Om du är rädd för att ha sex tycker jag att du ska vänta lite till. Det är inte många som känner sig helt redo för sex när de är 14 år och det är inte något konstigt med det. När du så småningom känner dig sugen och provar, så kom ihåg att om något inte känns bra så har du rätt att avbryta och prova en annan gång när det känns bättre. Vad det gäller din kropp är jag helt säker på att din kille kommer att tycka om den - i alla fall om han är ihop med dig för att han gillar dig. Den personen brukar inte bry sig om små skavanker utan bara vara glad över att få vara nära. Första samlaget känns på olika sätt beroende på situationen och med vem man gör det. Men om man är upphetsad och sugen på sex, så att slidan är vidgad och våt, och om man gör det med någon som bryr sig om en, kan det kännas riktigt bra. De flesta tycker att man har "blivit av med oskulden" om man har haft en penis i slidan. Vad roligt att du gillar bloggen! :)

  MVH / Puberteten.


  Tjock tjej (Svar)

  Hej,
  jag är en tjej på 13 år, och jag tycker att jag är jättetjock. Jag är 172 centimeter lång och väger typ 63. Det är inte ett så stort problem men jag kan inte sluta tänka på det. Varje gång jag har ätit något så känns det som om jag ska spy. Men jag har rätt bra självförtroende, det är bara att jag är så tjock...
  /jag :)
  Hej.
  Det skulle vara bra om jag hade dig framför mig när jag ska skriva svar så att jag kan se om du är tjock eller ej. Nu har jag inte det och då får man gå efter BMI. Jag har räknat ut ditt BMI och kommit fram till att du har 21. Om du skulle klassas som tjock så skulle ditt BMI var 25 eller mer. Vad jag kan förstå så är du på god väg in i en ätstörning. Det grundar jag på det du tar upp - att du vill spy när du har ätit. Du skriver att du tycker att du är tjock, och även det är ett bekymmer. Ta hjälp av en kurator på din skola eller på en ungdomsmottagning för att få hjälp att bryta dina tankar - innan du verkligen får en ätstörning.

  MVH / Puberteten.


  Anonym (svar)

  Vadå inte använda trosskyd? vad ska man använda då? :S .. tänk på skoldagar/jobbdagar, man kan ju inte gå runt med smutsiga trosor en hel dag. Trosskyd går att byta liksom.


  Du kan använda trosskydd, men i texten står det att det blir bättre om du tillexempel har någon sjukdom där nere. 

  MVH


  Flytningar

  Flytningar förekommer normalt hos alla kvinnor i alla åldrar. Det är kroppens skydd mot infektioner. Om flytningarna är missfärgade, luktar illa och du får hög feber eller får ont magen eller tror att du blivit smittad av någon könssjukdom ska du vända dig till din gynekolog eller vårdcentral.

  Det är normalt att ha flytningar. Flytningens mängd varierar för alla och kan öka vid ägglossning eller före mens.


  Tecken på sjukdom:

  • Om flytningen ökar ovanligt mycket, luktar illa och/eller ändrar färg kan det vara ett tecken på infektion i slidan. Det gäller vare sig du är gravid eller inte.
  • Du känner svullnad, har klåda och/eller en brännande känsla.
  • Besvärlig klåda tillsammans med en vit, luktlös och grynig flytning kan vara tecken på en svampinfektion. Men man kan även ha svamp utan att det kliar.
  • Är flytningen grön eller grå och lite skummig kan du ha slidkatarr.

  Gör det bra för ditt underliv:

 • Använd aldrig tampong och helst inte trosskydd vid flytning. De kan gynna tillväxten av bakterier och orsaka infektion.
 • Tvätta inte underlivet mer än en gång per dygn.
 • Tvätta inte med tvål utan skölj bara med vatten, men aldrig upp i slidan.
 • Försök att lufta underlivet. Välj gärna bomullsunderkläder.

 • Om detta stämmer in på dig bör du söka vård:

 • Om du får missfärgad eller illaluktande flytning och hög feber. Detta är ett tecken på bakterieinfektion.
 • Om du får ont i magen samtidigt med flytning.
 • Om du tror att du blivit smittad av någon könssjukdom.
 • Om du behandlat dig för en svampinfektion och inte blivit bättre på tre dagar eller helt bra på sju dagar.
 • Vid svampinfektion oftare än två gånger på ett halvår.
 • Vid flytning hos män, pojkar eller småflickor.
 • Om du är osäker.

 • FAKTA/TIPS - Analsamlag.

  Om man är intresserad av att testa analsamlag är det alltid bra att skaffa sig lite kunskap först, eftersom det innebär mera omsorg än vid vaginala samlag.

  Det är viktigt att ta god tid på sig när man har analsamlag, gärna vidga analöppningen först med ett par fingrar innan man slutligen har samlag. Det är även viktigt att använda kondom, dels av hygieniska skäl men även av smittskydds skäl. Dessutom ska man använda extra glidmedel, eftersom att detta inte finns lika rikligt i ändtarmen. Kom ihåg att inte penetrera ändtarm och sen vagina utan att byta kondom eller rengöra penis/dildo, detta kan annars leda till en underlivsinfektion. Analsex behöver inte nödvändigtvis innebära analsamlag, det vill säga penetration. Det kan vara stimulering med ett finger eller två, eller så kallad "rimming", vilket innebär att man slickar sin partner runt ändtarmen.


  MVH / Puberteten.

  Oskar (Svar)

  Jag undrar hur "saften" från en slida smakar?  Hur slidsekret smakar finns det nog en mängd olika svar på beroende på vem man frågar. Men slidsekret smakar ofta lite syrligt sött, men även detta kan variera.

  MVH / Puberteten.

  Maja (Svar)

  Hur får man bröst?

  Bröst får de mesta tjejer under puberteten. Det är något som en kvinnan ska ha, och det är därför vi får dom. Vi måste kunna Amma. Det är ganska svårt att svara på HUR man får dom. Om vi säger såhär, dom kommer bara när man blir kvinna.

  Tack till Anonym!

  Kan ni inte lägga upp förklaringar + bilder till diverse sexställningar?
  Suverän blogg och ett jäkla bra initiativ att starta den!  Tack så mycket för den fina komplimangen och självklart tack för tipset om sexställningar!
  Ett inlägg om det, kommer inom kort.

  Kramar / Puberteten.

  A n o n y m (svar)

  Gör det ont att ha sex?
  Haha, nu frågar jag bara för att jag inte har något att göra. :P  Det går bra att fråga fast man ej har något att göra ;) Haha, men över till din fråga:
  Din fråga är nästan omöjlig att svara korrekt på eftersom att den varierar från person till person. För vissa gör det jätte ont och för andra gör det inte ont alls. Om man är nervös och inte tillräckligt upphettsad kan det göra ont, och om det är första gången. För andra går det jätte bra på direkten. Sen finns det också männskor som aldrig kan ha sex för att det gör ont hela tiden (hela livet), men det är väldigt sällsynt.
  Om du ser till att vara riktigt upphettsad så kommer det  nog att gå bra. Ni kan också använda glidmedel.
  MVH

  A n o n y m (svar)

  visst det storlek 65a i bh? Är det onödigt att använda den storleken isåfall. De är många som säger att det är onödat utan man använder de mest för att få brösten att se större ut? Nå, vad säger ni?  Jag förstår inte riktigt hur du menar med frågan. Jag svarar som jag tror att det står:
  Många använder BH fast dom inte behöver det. Om dom vill det, så är det deras ensak. Visst kan det vara onödigt att använda BH om man har väldigt små bröst. Men har man 65A så är det ändå en storlek. Man kan ju också använda BH för att brösten ska bli runda och för att inte bröstvårtorna ska synas. Så i slutändan så tycker jag att ingenting är fel. Man behöver inte använda BH om man inte vill, det behöver ingen. Och om man vill det så ska man ha det.

  MVH

  RIDFRIDA (Svar)

  Jag undrar vad en ridställning är, inom sex alltså? Hur gör man?  Mannen ligger på rygg och kvinnan sätter sig på knä över hans underliv, samtidigt som penis förs in i slidan. Sen rör sig kvinnan upp och ner över penisen. Denna ställning låter kvinnan bestämma takt och hur djupt mannen kommer in i henne.

  MVH.
  ------------>

  JAG VILL INTE HA AKNE!

  Har du problem med akne? Läs tipsen nedan:
   

 • Tvätta ansiktet en till två gånger dagligen med en mild och hudvänlig tvål med pH omkring 6,5. Valet av rengöringsmedel är dock inte av stor betydelse och det finns ingen anledning att lägga ner stora pengar på detta.
 • Låt bli att klämma dina finnar, även om det kan vara nog så frestande. Det försämrar bara aknen.
 • Solljus lindrar akne för en tid, men kan inte hålla den borta. Alltför långvarig solning kan ge solskadad hud.
 • Undvik feta krämer och salvor, vilket kan täppa till hudens porer och förvärra aknen. Makeup, som inte består av feta krämer, går ofta bra att använda om du känner behov av att kamouflera finnarna.
 • Det finns inga vetenskapliga bevis för att vissa födoämnen ger akne, men är du övertygad om att ett bestämt livsmedel ger dig finnar, ska du givetvis undvika detta.
 • På apoteket kan du köpa receptfria aknemedel. Prova dem dagligen i 6-8 veckor innan du avfärdar dem - det tar tid att få akne under kontroll.

 • Om dessa två punkter stämmer in på dig, kan du vända dig till en läkare:

 • Om dina receptfria medel inte fungerar efter 6-8 veckors användning.
 • Om du har ärr i form av gropar eller hårda knutor. Rodnade eller brunpigmenterade fläckar, som ofta uppkommer efter att finnarna läkts, brukar däremot försvinna spontant efter veckor-månader.

 • Isbel (Svar)

  Jag undrar kort och gott om man kan få finnar i underlivet?

  Då ska du få ett kort och gott svar av mig också :) Ja, det kan man.

  KOMMENTARER.

  Dessa kommentarer älskar Puberteten. Fortsätt så! Här är några vi har fått nyligen:

  Eran blogg är så jävla bra!

  Shit vilken smart blogg!
  Keep up the good work!

  Vad bra blogg :D

  Kul med en sån här blogg där man kan fråga saker.

  Vilken fin blogg du har :)

  Rolig blogg, lite udda men väldigt bra att ha också!
  Fortsätt med det!

  Jag gillar verkligen denna bloggen! sjukt bra & hjälpsam! :)

  Sjukt härlig blogg (:

  Kul med en sånhär blogg där man kan få svar på lite allt möjligt man undrar om.

  TACK SÅ MYCKET, MVH / Puberteten.


  ERIK (svar)

  Jag undrar om det är normalt att ha finnar på pungen? Kan man få bort dem på något sätt? Sen måste jag bara säga att eran blogg är så jävla bra! Haha.  Hejsan Erik. Det du hittat på din pung är antagligen talgkörtlar. Sådana har vi överallt på kroppen men de syns extra tydligt på pungen och på penis eftersom huden där är så tunn. Detta är alltså inte något man gör något åt, de behövs för att hålla huden mjuk och smidig. Vad roligt att du tycker om Pubertetes-bloggen, och att du säger det också!

  MVH / Puberteten.

  Ser ut som små prickar.

  Lina (Svar)

  Hej! kul med en sån här blogg där man kan fråga saker.
  jag har ett problem.. jag har träffat 2 killar som jag sms:ar med och är med ibland.
  Ena killen gillar mig verkligen, den andra gillar mig också.
  Jag vet inte hur jag ska göra, för ibland gillar jag den ena och ibland gillar jag den andra.. Båda är hur gulliga som helst, en är mer framåt och den andra är lite mer tillbaka dragen.
  VEM SKA JAG VÄLJA?
  jag vill inte göra någon ledsen..
  vet verkligen inte hur jag ska lösa det här så snälla svara! kom med tips.
  kram  Din finns en sak som du kan göra, det är att följa ditt hjärta. Du kan inte vara tillsammans med någon bara för att han gillar dig otroligt mycket. Att du gillar den ena ibland och den andra ibland, det är något du måste ta reda på, alltså vem du gillar mest. Direkt när du är säker på ditt svar, ska du välja den rätte. Den kille du inte valde, ska du gå direkt till och säga hur du känner det. Visst kan någon bli ledsen, men det är det oftast i sådana situationer.
  TIPS: Följ ditt hjärta hela vägen ut.

  MVH / PUBERTETEN.

  En person (Svar)

  Jag har jättesmå bröst och ändå så går jag i åttan, vill ha större så jag brukar använda bh för att få dom att se större ut. Hjälp mig, vad ska jag göra?

  Det är bara så pinsamt.  Hej ''En person''. Att du tycker att du har små bröst är tyvärr bara att acceptera. Det är synd att du tycker att det är pinsamt, det bör du verkligen inte tycka. Alla ser olika ut, och alla har något som dom inte gillar på sig själv. Kom ihåg att tänka på att det är insidan som räknas. Sen är det också vanligt att man ser allt som man inte tycker om på sig själv. Medans igen annan ser vad du är onöjd med. Om du ser en tjej som inte har så stora bröst, tänker du på det då? Det tror jag inte att du gör. Så försök att acceptera dig själv, och se på det positiva som just DU gillar med dig själv.

  KRAM / Puberteten.

  Stina (Svar)

  Jag har ganska långa hårstrån runt bröstvårtan, det vill säga på vårtgården. Stråna är ungefär lika tjocka som ett könshår. Varför har jag det och ingen annan?  Hår kring bröstvårtorna är vanligt och de flesta har mer eller mindre långa hårstrån. Om du har mörka hår på resten av kroppen så blir det även så kring bröstvårtorna. Mörka och kraftiga hårstrån är synligare än de som är tunna, ljusa. En del kvinnor noppar bort hårstråna, vilket kan förklara varför du inte sett andra kvinnor med hår. Men ensam om detta, det är du inte.

  MVH / Puberteten.

  beccann.. (Svar)

  Hejhej, jag är en tjej på 13 år som ska fylla 14 år. alla mina kompisar har fått bröst men inte jag? snälla vad ska jag göra? jag brukar andvända bh , och när jag och två andra kompisar hade tjejkväll pratade vi och dom satt och pratade om deras mens i typ 20 min och jag satt där som typ en barnrumpa och bah: hej vad är mens? jag har haft flytningar men kom inte ihåg hur länge, kan man räkna ut på nått sätt när bröstet ska börja växa och mensen kommer?  Hej på dig Beccan.
  Jag förstår hur du känner det, och det finns som är i ungefär samma situation som du. Alla får inte mens vid samma ålder, och det skiljer sig från person till person. Om din mamma fick mens sent, är det stor chans att du också får det. Det där med brösten är något du måste acceptera. Dom går sin egen väg, och det är inget du kan göra åt saken. Pubertetsutvecklingen är mycket olika från individ till individ, så dina bröst kan komma senare än dina vänners. Man vet aldrig exakt när sin mens ska komma. Fråga din mamma när hon fick sin mens. Om du är orolig om detta så kan du gå till ungdomsmottagning, där berättar dom allt!
  Ta han om dig / Puberteten.

  Anonym (svar)

  En fråga, om man är oskuld, kan man spräcka (spräcka mödomshinnan) sig själv genom att använda dildo? Gör det mindre ont när man ska ha sex då?  Hej Anonym!
  När du frågar om man kan spräcka sig själv antar jag att du menar om man kan tänja ut mödomshinnan i slidan. Det kan du göra med både fingrar och dildo. De flesta tjejer märker inte om mödomshinnan har tänjts ut när de har haft samlag eller stoppat in något, till exempel en dildo. Det kan göra mindre ont om man tänjer ut mödomshinnan. Men om du är riktigt upphetsad så behöver det inte göra ont ändå.

  14 år (Svar)

  hej.
  det e en kille som gillar mig.. han e ett år äldre.
  han är jätte snäll , verkligen. och vi har varit med varandra några gånger, fast inte själva. men grejen e den att han e lite jobbig.. för han smsar HELA tiden. och jag e egentligen inte så intresserad av honom. asså jag vill verkligen ha en pojkvän men vill inte ta första bästa. och e rädd för att det kommer bli så. och nu har han börjat smsa min kompis och skriver att han saknar mig och vill träffa mig hela tiden osv. jag vet inte vad jag ska göra, hjälp?

  Hejhej!
  Det bästa du kan göra är att tala om det för honom. Säg exakt vad du känner, det slutar oftast bäst så. Om du skulle bli tillsammans med denna kille så skulle det vara svårare att säga det då, och du kan göra honom ledsen. Visst kan han bli ledsen om du säger det innan ni blir tillsammans med, men jag tror att han tar det lättare då. Känslor växer, så säg det så fort som möjligt. Lycka till!

  MVH / Puberteten.

  16 åring (Svar)

  Jag är en tjej på 16 år som har ett problem. Jag har nämligen inga bröst alls. Jag har normal kropp förövrigt och jag fick mens när jag var 12. Jag vet att man utvecklas olika men tycker det är konstigt eftersom att alla i min familj plus farmor och mormor har stora bröst. Jag läste i Stora familjeläkarboken att om man inte utvecklat bröst när man är 16 så ska man kontakta läkare. Vad ska jag göra? Finns det något hormonpiller eller liknande som jag kan ta?  Pubertetsutvecklingen är mycket olika från individ till individ och det kan också vara så att de kroppsliga förändringarna kommer i lite olika takt. Inget som du skriver tyder på några kroppsliga fel. Något hormonpiller finns inte heller som generell behandling.

  Beställ en tid hos en gynekolog eller hos en ungdomsläkare för att prata igenom din situation. Dels kan ni då diskutera din kroppsliga utveckling (du får hjälp av en kunnig person som undersöker dina bröst), hur dina menstruationer kommer och hur din kropp fungerar. Dels kan ni diskutera din uppfattning om dig själv. Tillsammans med din läkare kan du komma fram till något som gör att din situation känns lättare. Det tror Puberteten är det bästa sättet!

  MVH / Puberteten.

  Anonym (svar)

  Jag har en fråga, påverkar bröstens växnad på ifall man sover på mage?
  Alltså brösten trycks ju in när man sover på mage, så jag undrar om det kan påverka hur stora brösten blir?
  Intressant fråga det där! Men brösten har redan när du föds sin så att säga sin "planerade storlek".
  Det är därför man brukar säga att sina bröst ofta blir lika stora som sin mammas. Inte alltid med oftast.
  Därför blir inte dina bröst mindre genom att du sover på mage, för visst blir din rumpa inte platt bara för att du sitter på den?
  Du har inget att oroa dig för, sov tryckt på din mage! :)

  MVH / Puberteten.
  Anonym (svar)

  Jag får röda prickar när jag rakar mig där nere. Detta gör mig verkligen illa till mods, jag har försökt allt möjligt men utan resultat. Jag oroar mig jättemycket över detta, jag vågar inte vara med killar och när jag väl är det slutar det med att jag ger all uppmärksamhet till honom då jag tycker det är så pinsamt med prickarna.
   Hur gör man för att slippa detta? Tacksam för svar.
  Oj, så jobbigt! Jag förstår att det inte kan kännas roligt med all de där prickarna. Det som händer när du rakar dig är att det uppstår små inflammationer,  dem är inte allvarliga. Men på en del killar & tjejer kan dem uppfattas som kliande.
  När du använder din rakhyvel i underlivet ska du se till att först  av allt -
  * Raka medhårs, så gott det går. Resultatet blir inte lika bra,
  men irritationerna uppstår inte lika lätt!
  * Oparfymerad tvål om du saknar raklödder.
  Ännu bättre vore om du köpte Aloe vera gel, fråga på apoteket!

  * Om du har en Gilettes rakhyvel kan du pröva en Venus rakhyvel istället.
   Dem ska vara så att säga "mjukare".

  .
  Kom ihåg att vid användning av rakhyvel blir huden lättare irriterad och man blir sällan av med alla dess utslag
  Då kan du försöka med vaxning.

  Undvik hårborttagningsmedel, då huden i underlivet är väldigt lättirritertat. Hårborttagningsmedel ska helst bara användas på benen! :)
  Hoppas detta kom till någon hjälp!
  Kram // Puberteten.


  Trång förhud? LÄS.

  Har du problem med att din förhud är för trång? Eller så kanske du kanske vill operera bort din förhud?
  Här kommer några enkla tips:

  När det gäller för trång förhud så är detta ett vanligt problem för många män och det är vanligtvis också något som man relativt enkelt kan åtgärda. Vi är på Puberteten har inte så lätt för att undersöka dig så det går inte att säga hur just du skall göra, men det finns lite olika alternativ som kan vara aktuella. Ett tips är att så använda en salva som man kan smörja på. Ett annat alternativ är att man får göra en liten operation, vilket man gör på sjukhuset. Vad som krävs för dig kan bara undersökande läkare svara på. Du kan till exempel gå på ungdomsmottagningen. Går du till ungdomsmottagningen är detta gratis.

  FAKTA:
  Att använda salvan gör inte ont och skulle man behöva operera så får man självklart bedövning. Om det skulle behövas en operation så görs detta troligen i lokalbedövning och du blir inte sövd och får gå hem samma dag. Går du till en ungdomsmottagning behöver du inte berätta för dina föräldrar men skulle det bli operation så är de ansvariga för dig och det kan kännas bättre att berätta. Detta är inte något ovanligt problem så berättar du för dina föräldrar så visar du snarare en mognad att du kan lösa problem själv. Har du besvär så vänta inte med att gå till en mottagning.

  Lillsnopp (svar)

  Jag är en kille på 13 år som har problem. Jag har en jätteliten snopp och jag har ännu inte fått någon utlösning. Kan jag göra något för att bli vuxen fortare?  Eftersom att du är så ung så utvecklas din kropp fortfarande. Du är bara i början av puberteten. Du kan inte skynda på utvecklingen på något sätt.

  Vad gäller utlösningen är är det inte säkert att du har startat att producera spermier än, vanligen kommer detta igång innan man är 14-15 år. Om de inte kommit till dess så kan du vända dig till en ungdomsmottagning. När det gäller storleken så växer du fortfarande och hur stor penis du får när du är fullväxt går inte svara på. Den kan växa fram till man är i 18-årsåldern.


  Kram // Puberteten.

  Anonym (svar)

  Jag vet inte hur man får orgasm, jag är tjej och det är pinsamt för mina kompisar har fått det säger dom... jag vet inte jag har kanske redan fått den men det är inte härligt när jag onanerar. TACKSAM FÖR SVAR!  Det är lätt att veta om du fått orgasm. Det är många personer som brukar ljuga om orgasm..men oftast vet man. Orgasmen kan kännas som en våg genom kroppen. För en del kan det känna som en lätt mensvärk efteråt.
  Orgasm är sammandragningar i underlievet, din kropp njuter och spänner sig.
  Du säger att det inte är härligt för dig att onanera. Det kan ta ett tag innan det blir skönt, eftersom att du måste hitta ditt egna ''sätt''. Alla känner olika, vissa tänker på fel sak, medans andra gör på ''fel sätt''. Hitta något du verkligen blir upphetsad av, och försök att hitta rätt metod till att onanera på. När du ska till att ha sex får man lättare orgasm när man blir vidrörd på klitoris.
  Kram! / Puberteten.

  Blygläppar är också skönt att få berörda.

  Johanna (Svar)

  Hej Puberteten . Kul med en sånhär blogg där man kan få svar på lite allt möjligt man undrar om. Jag undrar inte direkt om puberteten... mer om kärlek. Jag har snackat med en kille på msn ett tag, jag bara undrar hur vet jag om han gillar mig? Och hur tar jag första steget? Tacksam för svar.

  Hej Johanna!
  Du kan börja ana att han gillar dig, man är aldrig riktigt 100% säker när man är kär.  Om du märker att han gärna vill prata med dig och ta kontakt, så är det ett gott tecken. Jobbigare blir det om killen i frågan är blyg. Jag tror att du känner inom dig om han är intresserad. Det du kan göra är att försöka ta reda på det. Ett tips är att försöka visa att man vill bli mer än vän. Visar du tecken på bara vänskap blir det sedan svårare att utveckla relationen för er båda. Lär känna honom på msn, fråga efter telefonnummer och medans ni bygger upp er relation kan du slänga in mer och mer komplimanger. För vem gillar inte komplimanger? Hoppas allt löser sig och lycka till!

  MVH // Puberteten.

  Rebecka (Svar)

  Kanske lite pinsam fråga, men hur runkar man av någon? Jag vet inte hur man gör :S  Ett vanligt sätt att runka någon är att dra förhuden upp och ner med hjälp av hela handen. Men man kan också använda pekfinger och tumme. Det finns också dom som smeker med fingrarna på ollonet och runt ollonkanten. Ett litet tips är att använda glidmedel, då kan det bli extra skönt. Men det är olika från person till person, så det bästa sättet är att fråga honom. Han är den som bäst vet hur just han vill ha det, eller hur? Hoppas du är nöjd med svaret.

  MVH / Puberteten.

  Anonym (svar)

  i december ska jag åka utomlands i en vecka jag har regelbunden mens och vet att jag kommer ha mens den veckan vi ska vara borta, jag har ett problem och det är att jag inte kan använda tampong, jag måste ju bara få bada då, finns det någon medicin eller liknande som skjuter upp mensen ?? kan du ge mig lite info om den isåfall SNÄLLA HJÄLP MIG  Ditt problem händer ofta. I alla fall så finns det på apoteket flera olika preparat om du nu inte använder P-piller, då kan du ju använda dem. Gå till apoteket med en målsmann och berätta om ditt problem, där kommer du nog hitta en bra medicin för just dig! På apoteket får du också all info som du behöver.

  MVH /// Puberteten.

  Jonna (svar)

  hjälp migi du mååsstee svara det är viktigt jag är kär och sa till en kille att jag var kär i han men .....han är inte kär i mig ( för ful i gues) men jag vet inte vad jag ska göra för att han ska gilla mig HJÄLP MIG /JONNA  Det ändå rätta du kan göra är att vara dig själv. Du vill väl inte att han ska bli kär i någon annan än just dig? Om han inte känner detsamma som du gör för honom så måste du tyvärr acceptera det. Låt han få den tid han behöver, han blev kanske chockad och visste inte hur han skulle ta det. Det bästa rådet är egentligen att bara Prata ut med honom, säg hur du känner och varför. Visar han inget gensvar, så kan du säga att ni bara kan vara vänner annars. Tillslut kanske han märker  vilken toppentjej du är!

  Kärleken har inga lagar.

  Mvh / Puberteten.

  Anonym (svar)

  hej! jag har ett problem...alla i min klass förutom jag har hammnat i pububerteten förutom jag. det är jättejobbigt för i omklädningsrmmen frågar alla tjejer vad alla har för stolek i bh och det va en tjej som sa:
  - har du en binda jag kan få låna?
  - nej...
  - nej justdet du har ju inte mens din barnrumpa!
  snälla hjälp mig!!!  Åh, det låter jobbigt anonym! Ditt probelm är dock väldigt vanligt... du behöver därför inte känna dig ensam,
  Jag tycker att du ska berätta för den här tjejen att du tar illa upp i vad hon säger och att det är hur vanligt som helst att vara lite sen i puberteten (sen ska du veta att det är har sina positiva sidor, mensen är från början väldigt jobbig!)
  Din dag kommer också! Acceptera dig som Du är!
  Det finns ingen anledning att skämmas.

  Kram / Puberteten.

  RSS 2.0